Noord-Lanzarote

Swipe

Omgeving Teguise

Vulkaan, fort en museum

Ten oosten van Teguise torent de 452 meter hoge Guanapay boven de stad uit. De afslag naar boven ligt aan de weg richting Haría. Je kunt ook gaan lopen naar de top van deze uitgedoofde vulkaan. Bovenop is het uitzicht op de Teguise-vallei en de kust van Lanzarote indrukwekkend. Wandel een rondje langs de kraterrand en je ziet in de verte zelfs de donkere randen van buureiland Fuerteventura liggen.

Eeuwen geleden maakten de eilandbewoners al handig gebruik van dit uitkijkpunt. Aan de rand van de krater staat de Castillo de Santa Bárbara, waar de bevolking bescherming zocht bij aanvallen van piraten en andere ongewenste bezoekers. De vesting werd in de 16e eeuw gebouwd rond een al bestaande wachttoren. Deze toren bleek niet bestand tegen aanvallen van Franse en Afrikaanse zeerovers. Daarom stuurde de Spaanse koning Felipe II in 1586 zijn Italiaanse architect Leonardo Torriani naar Lanzarote om er een echt kasteel van te maken. Het gebouw heeft een aparte ruitvorm met torens op de hoeken. De toegang is via een aandoenlijke kleine ophaalbrug.

Torriani deed overigens uitvoerig verslag van zijn ervaringen op Lanzarote en de andere Canarische eilanden. Aan zijn transcripties is te danken dat een aantal liederen en gedichten van de Guanchen bewaard zijn gebleven.

Waar vroeger de soldaten huisden is nu het Piratenmuseum ondergebracht (voorheen: Emigrantenmuseum). Een trap leidt naar het dak van het fort, voor een nog fraaier uitzicht. Museo de la Perateria, dagelijks geopend.

Lagomar

Een van de mooiste plekjes van Lanzarote zit verstopt in het plaatsje Nazaret, iets ten zuiden van Teguise. Het is een omweg waard. Volg de weg uit Teguise richting Tahiche en ga na circa 2 km linksaf de ‘Urbanizatión Oasis de Nazaret’ in, een rustige enclave van Britse expats met huizen verspreid op een heuvel. Bovenop staan een paar chique villa’s en je hebt een fantastisch uitzicht op de omgeving.

Verstopt achter een muur zit restaurant Lagomar. Het maakt deel uit van Casa Omar Sharif, de voormalige vakantiewoning van de bekende filmacteur. Het gerucht gaat dat hij er niet lang van heeft kunnen genieten aangezien hij het huis verspeelde bij een spelletje poker.

Uitgehouwen in een rotswand, vormt deze creatie van César Manrique een kunstwerk op zichzelf. Na een eenvoudige entree volgt een verrassende ontknoping, een ware oase die zich moeilijk laat beschrijven. Loop via het restaurant naar buiten en je ziet wat we bedoelen. Je kunt er dwalen door een labyrint van trapjes, witgeschilderde open gangen en kamers in de rots, langs nissen met zithoekjes gedecoreerd met bloeiende planten en zicht op een mooi zwembad beneden. Op zonnige dagen is de lichtval er aan het einde van de middag adembenemend mooi.

Je vraagt je bij het zien van al dit fraais oprecht af waarom het gros van de mensheid zich tevreden stelt met een rechthoekig huis met een dak erop. In de avond worden de vuurpotten ontstoken en kun je er dineren in stijl (volgens de kaart: eclectische keuken). Alleen iets drinken op het terras kan natuurlijk ook, of in de diepe bar in roze tinten in de rotsen er tegenover. Geopend: di. t/m za. 12-24 uur; zo. tot 18 uur. Het is noodzakelijk om vooraf (een paar weken!) een tafel te reserveren: Tel: 928 845 665; www.lag-o-mar.com. Bij Lagomar zijn ook twee appartementen te huur.

10 prachtige bestemmingen in Omgeving Teguise en Lanzarote