Noord-Lanzarote

Swipe

Tahiche

Het welvarende Tahiche ligt aan de voet van een vulkaan, ten noorden van Lanzarote's hoofdstad Arrecife aan de weg naar Teguise. De witte huizen en villa’s van het dorp steken oogverblindend af tegen de zwarte vulkanische velden eromheen. In de buurt liggen de lavagrotten Casas Hondas die vroeger als woonhuis dienden maar Tahiche geniet vooral bekendheid vanwege de voormalige woning van César Manrique, waarin nu de Fundación César Manrique is gevestigd.

Fundación César Manrique

Manrique bouwde zijn schitterende huis op een gestolde lavastroom waarbij hij handig gebruikmaakte van de grillige vulkanische vormen, precies volgens zijn eigen idealen over samenspel van architectuur en landschap. Hij werkte er zo’n 25 jaar aan en toen was het nog niet helemaal naar zijn zin. Zowel interieur als exterieur representeert Manriques typerende stijl, met sterke contrasten tussen licht en donker, zwart en wit en een interessante combinatie van traditionele en moderne stijlelementen. Grote, diepliggende ramen en brede terrassen zorgen voor een open geheel.

Zodra je over de drempel stapt val je van de ene verbazing in de andere. Op de benedenverdieping zijn vijf woonkamers in vulkanische ‘bellen’, onderling verbonden door tunnels, sfeervol verlicht. Elke ruimte heeft een eigen interieurstijl, een of meer kunstwerken en in een ervan groeit een vijgenboom door de opening in het plafond. In de badkamer is zelfs een zwembadje en in de buitenruimtes groeien veel planten. Op de bovenverdieping zijn schilderijen van de kunstenaar tentoongesteld en ontwerpen van projecten die niet gerealiseerd zijn.

Buiten in de bloementuin is een grote muurmozaïek te bewonderen. In wat vroeger de garage was zijn nu een winkeltje en café ondergebracht. Uniek in zijn soort, zo kun je de woning zeker noemen. Met zijn extravagante domicilie verscheen Manrique in alle nationale en internationale architectuur- en lifestyle-magazines. Vanwege alle drukte en belangstelling verhuisde Manrique naar zijn favoriete dorp Haría waar hij de laatste jaren van zijn leven sleet. Zijn huis op de lavavelden werd aangepast en omgebouwd tot museum. In 1992, zes maanden na de opening, verloor Manrique het leven bij een aanrijding vlak bij zijn huis.

De Fundación César Manrique, Tel: 928 843 138; www.fcmanrique.org (Spaanstalig) werd door de kunstenaar zelf en een paar vrienden in het leven geroepen. De stichting waakt over het gedachtegoed van Manrique en bestudeert de relatie tussen kunst en natuur. Ze is afhankelijk van wat het museum en de museumwinkel opbrengt. Geopend: ma. t/m za. 10-18 uur, zo. 10-15 uur (november t/m juni). Van juli t/m oktober dagelijks 10-19 uur. Je krijgt er een plattegrondje bij en een folder met veel informatie.

Nautilus Lanzarote

Vier je je volgende vakantie in Nautilus Lanzarote in Puerto del Carmen? Dan kun je uitzien naar een heerlijk verblijf. Dit appartementencomplex...

v.a. 666 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Tahiche en Lanzarote