Noord-Lanzarote

Swipe

Ten Noorden van Haría

Mirador del Río, het mooiste uitzicht

De weg gaat verder langs de serene Coronavulkaan. Aan het noordelijke uiteinde van het Famara-massief, waar de weg afbuigt naar het zuiden, ligt op 479 meter hoogte boven de steile kust hét bekende uitzichtpunt van Lanzarote: Mirador del Río, een creatie van César Manrique.

Je benadert de mirador het best over de weg die via Yé loopt, dan is de verrassing het grootst. Het vertoont alle kenmerken van een Manrique-project: niet zichtbaar vanaf de weg, één met de omgeving en gemaakt met natuurlijke materialen, vormen en kleuren. Een grote ijzeren sculptuur markeert de parkeerplaats. Daarachter ligt een gebouwtje dat bedekt is met lavastenen waardoor het deel lijkt uit te maken van de klif waarop het ligt.

Manrique liet de entree tussen grote lavablokken zo aanleggen dat je pas op het laatste moment verrast wordt door het schitterende, kilometers weidse panorama, een waar aaah-moment. Je waant je in een vliegtuig als je door een van de enorme, halfronde ramen of buiten vanaf het terras onbelemmerd de diepte inkijkt. Spaanse schutters die in de 19e eeuw het eiland vanaf dit punt moesten bewaken hadden een vergelijkbaar uitzicht.

Aan de overkant liggen La Graciosa en de kleinere eilanden van de Chinijo-archipel, gescheiden van Lanzarote door de zeestraat El Rio. Bij helder weer zie je duidelijk bootjes het haventje van Caleta del Sebo in- en uitvaren. Links liggen de steile rotsen van de Risco de Famara en de Atlantische Oceaan en recht beneden verlaten zoutpannen.

Mocht het buiten winderig en fris zijn, dan is het binnen goed toeven in het lichte restaurant met een designbar en schrootsculpturen aan het plafond. Deze hebben een decoratieve functie maar zijn ook bedoeld om het galmende geluid te dempen. Geopend 10-19 uur; Tel: 928 526 548. Mocht de mirador gesloten zijn, loop dan een stukje terug langs de kustweg (202) naar Haría en je hebt even verderop een vergelijkbaar uitzicht.

Manrique bouwde ook miradors op Fuerteventura, La Gomera en El Hierro, eveneens groots in hun eenvoud.

 

Vogelpark Guinate

Rijd je vanuit Haría verder naar het noorden via Máguez dan bereik je na circa vijf kilometer de afslag naar Guinate. De grootste attractie van dit bergdorpje is het Guinate Tropical Park, gelegen aan de voet van een steile heuvel. Dit Britse initiatief is een waar paradijsje voor vogelliefhebbers maar ook leuk als familie-uitje. Op het 11 hectaren grote terrein leven meer dan duizend exotische vogels, waaronder enkele zeldzame soorten en ook wat kleine zoogdieren zoals het minuscule tamarindeaapje.

Het park is aangelegd met terrassen, beekjes, watervallen en vijvers met koivissen. Zes keer per dag worden de bezoekers getrakteerd op een kaketoe- en papegaaienshow. Deze vogels weten verbazingwekkende toeren uit te halen op een fietsje. Je moet ervan houden. Er is een restaurant en een winkeltje. Dagelijks geopend van 10-17 uur.

Als je hier toch bent, loop dan meteen even door naar de Mirador de Guinate waar de weg tot een abrupt einde komt. Je hebt er bijna net zo’n adembenemend uitzicht als vanaf de bekendere Mirador del Río.

10 prachtige bestemmingen in Ten Noorden van Haría en Lanzarote