Noord-Lanzarote

Swipe

Een paar kilometer ten zuiden van de Mirado del Rio in het noorden van Lanzarote, duikt een dorp op met de merkwaardige naam Yé. Dit betekent in de Guanchen-taal zoiets als ‘Einde van de wereld’. 

In de Romeinse tijd was Yé het centrum van de winning van een purperen kleurstof uit de orchilla, een korstmossoort die de rotsen bedekte. Tegenwoordig geniet Yé enige bekendheid vanwege de goede worstelaars die er wonen. Het dorp ligt aan de rand van een kleine wijnregio op de hellingen van de Corona-vulkaan. In het dorp is een vriendelijke bodega waar behalve wijn ook likeuren te proeven zijn, gemaakt van cactussen en amandelen.

Net buiten Yé staat links op een heuvel de Terrecilla del Domingo, een kasteeltje te midden van wijnvelden. Je kunt nu direct naar Arrieta aan de kust rijden of via een afslag naar Jameos del Agua en Cueva de los Verdes. Leuker is de route (weg 204) naar Órzola, het noordelijkste stadje van Lanzarote. Deze weg voert je langs de randen van Malpaís de la Corona, met landbouwveldjes tussen de lavastenen.  

Ecologische boerderij Las Pardelas ligt net voor Órzola waar vooral kinderen warm voor zullen lopen. Ze krijgen er een mandje met sla en brood dat ze mogen voeren aan de paarden, ezels, geiten, varkens, kippen en konijnen die er rondlopen. Een ezelritje maken kan ook. Er is een bescheiden restaurant bij en een speeltuintje. Voor de kids is dit alles gratis, volwassenen betalen een klein bedrag entree. De afslag naar Las Pardelas, Tel: 928 842 545, is 1 km ten zuiden van Órzola. Het staat met een onooglijk bordje aangegeven, je rijdt er zo voorbij.

10 prachtige bestemmingen in Yé en Lanzarote