Noord-Moravië

Swipe

Rožnov pod Radhoštěm

Aan de voet van de berg Radhošt ligt het plaatsje Rožnov met het oudste openluchtmuseum van Centraal-Europa (Valašské mu-zeum v prírode). In een prachtig park zijn een aantal houten, authentiek ingerichte huizen, kerken en molens samengebracht. De volksbouwkunst is afkomstig uit de bergachtige gebieden in Noordoost-Moravië. Het museum bestaat uit drie gedeelten.

Het kleine houten dorp (Drevené mestecko) laat zien hoe burgers en dorpelingen woonden en werkten. De huizen en kerken zijn afkomstig uit diverse streken in Noordoost-Moravië en zijn op de traditionele manier ingericht. Er is niet alleen meubilair te zien, maar ook gereedschap dat ambachtslieden voor hun werkzaamheden gebruikten. En er staan een aantal bijenkorven, die met grappige gezichtjes gedecoreerd zijn. De kerktoren is voorzien van een typisch uivormig dak. De invloed van de renaissance-, barok- en empireperiodes is merkbaar in de architectuur. In de zomer waant u zich hier in vroegere tijden als demonstraties van oude ambachten en volksdansvoorstellingen worden gegeven (alleen op zondag). Uw laatste kroon kunt u verbrassen in de gezellige herberg met de naam ‘Na Posledním groši (tot op de laatste cent).

Aan de overkant van de weg ligt het Walachijse dorp (Valašská Dedina), dat een indruk geeft van het boerenleven. U vindt er onder andere een schapenboerderij, groente- en kruidentuinen en boerderijen omgeven door fruitbomen. In de daarnaast gelegen Molenvallei (Mlynská Dolina) voeren, zoals de naam al aangeeft, molens de boventoon. Er zijn verschillende soorten molens te zien, zoals een watermolen, een oliepersmolen en een zaagmolen. Aan de ingang van het museum is een plattegrond te koop, waarop van alle gebouwen de functie en herkomst te zien is.

Op de top van de berg Radhošt (rode merktekens, ongeveer 7 kilometer) staat een houten kapel die gewijd is aan Cyrillus en Methodius, de apostelen die uit Byzantium waren gekomen om het christendom te prediken. In de kapel vindt u een schildering van de ‘Walachijse Madonna’. De berg is genoemd naar de Oudslavische god Radegast, de god van het vee, de oogst en de vruchtbaarheid. Sinds jaar en dag wordt Radhošt door pelgrims bezocht. In 1862 kwamen hier zo’n 150.000 mensen samen om hun nationale gevoelens kenbaar te maken. Zes jaar later werd een steen uitgezocht, die voor de fundamenten van het Nationaal Theater te Praag gebruikt zou worden. Niet ver van de top ligt Pustevny, waar enkele mooie houten huizen staan.

Vlak bij het Oleæná waterreservoir in Frydek Místek is een openlucht- zwemparadijs. Bij Mosty u Jablunkova is een kartbaan. In Guty bij Trinec staat een houten kerk uit 1563.

10 prachtige bestemmingen in Rožnov pod Radhoštěm en Tsjechië