Noord-Noorwegen

Swipe

Noord-Noorwegen

Noord-Noorwegen bestaat uit de provincies Nordland (met Lofoten en Vesterålen), Troms en Finnmark, samen 175.250 km² groot, met 465.000 inwoners. Op 35% van Noorwegen woont hier slechts 10% van de Noorse bevolking (2,7 inwoners per km²). In Noord-Noorwegen kruist u de magische poolcirkel en komt u in het land van de Middernachtzon en het mystieke Noorderlicht. De Noordkaap oefent als het ultieme reisdoel een magnetische werking uit op vele reizigers. Wie de grote afstand aflegt naar het noorden, met meer dan het doel om een keer op de Noordkaap te staan, ontdekt een fascinerend ruig en ongerept gebied waar de natuurliefhebber en actieve toerist aan zijn trekken komt. U kunt met camera en verrekijker de natuur verkennen, bootexcursies maken naar zeevogelkolonies, zeehonden of walvissen, vissen op zee en rivieren of actieve buitensporten ondernemen als bergwandelen (Indre Troms, Finnmarksvidda), sportklimmen en alpinisme (Stetind, Lofoten), zeekajakken (Vega, Lofoten), mountainbiken en skiën (Narvik).

Landschap

De kust van de provincies Nordland, Troms en westelijk Finnmark bestaat uit ontelbare eilanden, diepe fjorden en indrukwekkende rotskusten. ‘Bergen en de zee’ vormen het zich alsmaar herhalende thema van dit gebied. De bekendste eilanden zijn de spitse Lofoten en Vesterålen, Senja en het eiland Magerøya met de Noordkaap. De besneeuwde bergen langs de kust van Nordland en Troms bereiken hoogtes van 1800 meter en maken indruk met steile, vaak direct uit zee oprijzende rotswanden.

De provincie Finnmark wijkt wat landschap betreft iets af van de rest van Noord-Noorwegen. Finnmark heeft een kust met lange brede fjorden, gescheiden door vlakke, Arctische rotsplateaus die in het noorden eindigen met steile kliffen. Noorwegen eindigt op 71°11’08’’ bij de Noordkaap abrupt met 307 meter hoge kliffen in de Noordelijke IJszee. De rotskaap Knivskjellodden bij de Noordkaap is het noordelijkste punt van Europa. Minder bekend dan de Noordkaap, maar even desolaat zijn de schiereilanden Nordkyn en Varanger. Het binnenland van Finnmark wordt gedomineerd door grote verlaten hoogvlaktes, de Finnmarksvidda.

Geschiedenis

Fascinerend is ook de geschiedenis van haar inwoners, die zich in deze barre streken al duizenden jaren terug hebben gevestigd langs kusten, rivieren en op hoogvlaktes (vissers, jagers, Samen, Vikingen, bonthandelaren, bosbouwers, immigranten). Langs de kust liggen enkele verrassend grote steden als Bodø, Narvik, Tromsø en Hammerfest en brengen oude handelsposten, vissersstadjes en musea u voortdurend in contact met de geschiedenis van dit gebied. Boeiend is vooral de cultuur van een van de laatste natuurvolken, de Samen (of Sami), die al duizenden jaren in het barre toendragebied boven de poolcirkel weten te overleven.

Sapmi, land van de Samen

Lapland is de naam voor het uiterste noorden van Scandinavië, en betekent Land van de Lappen of Samen, het volk dat van oudsher hier woont. Lapland of Sápmi, zoals het door de Samen zelf wordt genoemd, is geen duidelijk omgrensd land of gebied. Noorwegen kent geen provincie met deze naam; op de atlas zoekt u er vergeefs naar. Met ‘Lapland’ bedoelen we het hele gebied boven de poolcirkel van de landen Noorwegen, Zweden, Finland en aangrenzend Rusland. In Noorwegen wordt de naam Lapland nauwelijks gebruikt, en voor veel inwoners van Sami-afkomst zijn de woorden ‘Lappen’ en ‘Lapland’ denigrerend. Vooral in de provincie Finnmark en in mindere mate in Troms leven ongeveer 35.000 inwoners van Samische oorsprong.

10 prachtige bestemmingen in Noord-Noorwegen en Noorwegen