Noord-Noorwegen

Swipe

Andøya

Andøya is een langgerekt eiland, van noord naar zuid bedraagt de afstand bijna zestig kilometer. Andøya is een behoorlijk moerassig eiland met veel veen. Zeker het kustveen biedt een boeiende aanblik. Deze natte gebieden bieden goede groeiomstandigheden voor de kruipbraam (Rubus chamaemorus). Voor de bewoners was dit een belangrijke vrucht, want ze waren een relevante bron van neveninkomsten voor de vissers en boeren. Andøya telt maar liefst 356 meren. Het eiland is iets minder bergachtig dan de andere eilanden, de hoogste heuvels reiken tot iets meer dan 700 meter, vooral in het zuiden. Bij Andenes ligt een opvallend lage grillige bergformatie.

Weg 82 langs de oostoever biedt mooie vergezichten onder meer op het indrukwekkende eiland Senja. Dit is de snelle route naar Andesnes. De route langs de westkust is smaller, maar is afwisselender dan die langs de oostzijde: de onmetelijke oceaan, witte zandstranden, een prachtige natuurlijke omgeving en miniatuur kustplaatsjes. De wegen door het binnenland van Andøya bieden de eenzaamheid.

Het natuurgebied Skogvoll tussen Stave en Nordmela is een natuurgebied van internationale betekenis. Het reservaat omvat veen, zeeoever, zee, scheren en rotseilandjes. Hier komen talrijke vogelsoorten voor, zoals kleine jagers, kuifduikers en eidereenden. Ook zijn hier wel eens ivoormeeuwen uit het Arctische noorden gesignaleerd. Vanaf de wegkant, waar informatieborden staan, heeft men een goed overzicht over het natuurgebied.

Vlak bij het kustplaatsje Stave, 12 km ten zuiden van Andenes, zijn er zeehonden- en jan-van-gentenkolonies. In de zomermaanden worden er excursies georganiseerd naar deze dierenkolonies. Het beschermde vogeleiland Bleiksøya is zeer rijk aan papegaaiduikers en drieteenmeeuwen. Ook broeden hier in kleine aantallen Noorse stormvogels en stormvogeltjes. Het ligt enkele kilometers uit de westkust bij Bleik, van waaruit excursies naar het vogeleiland worden georganiseerd. In mei rapen de Noren op het eilandje volgens traditie eieren.

Andesnes

Andenes is het toeristisch centrum van het eiland. Het plaatsje diende in de 17e eeuw als uitvalsbasis voor Nederlandse walvisvaarders. In de haven staat een monument voor op zee verdronken vissers, dat doet herinneren aan het economische verleden van Andenes en een ramp uit 1821, waarbij dertig vissers in een zeestorm omkwamen.

Vanuit Andesnes worden sinds 1988 walvissafari’s op zee georganiseerd. De organisator (Hvalsafari) geeft een garantie af dat er walvissen worden waargenomen in de foerageerwateren, ongeveer een uur varen vanaf Andenes. De walvistochten, die 4-5 uur duren, vinden plaats tussen einde mei en half september. In het walviscentrum (hvalsenteret) krijgt men informatie over de biologie van de walvissen en kan men een multimediashow zien. Het is verstandig om de safari’s van tevoren te boeken. Een prima alternatief is de walvissafari vanuit Stø (Langøya).

In het stadje Andenes met 4500 inwoners bevinden zich het Nordlyssenteret (Noorderlichtcentrum) en het Hisknakul, een huis van de toekomst. Beide zijn met elkaar verbonden. Niet ver hiervandaan staan een 19e-eeuwse vuurtoren, die men kan bezichtigen, en het pool- en visserijmuseum. Andenes is een mooie plek om de middernachtzon te beleven. Die duurt hier van 19 mei tot 25 juli. Vlak buiten het stadje is een civiele raketlanceerbasis. Verder is er een militair vliegveld.

Aan de oostkust bij Dverberg komen duikliefhebbers aan hun trekken. Camping en duikerscentrum Kvalnesbrygga biedt duikfaciliteiten en accommodatie. Er zijn verder op het eiland diverse mogelijkheden om Andøya per fiets te bereizen). Åse is bekend om de archeologische opgravingen van militaire woningen uit de IJzertijd.

10 prachtige bestemmingen in Andøya en Noorwegen