Noord-Noorwegen

Swipe

Flakstadøya

In tegenstelling tot de andere eilanden van de Lofoten wonen veel mensen op Flakstadøya aan de westkust. Dit komt door aanwezigheid van beschutte ankerplaatsen en landbouwgronden aan de zijde van de buitenkust, vooral bij Vareid en zuidelijk van Ramberg. Er wonen ongeveer 1500 mensen op het eiland. De naam Flakstad is waarschijnlijk afgeleid van het woord ‘flag’, dat klif betekent.

Napp is een recente vissersplaats, die vooral in de 20e eeuw groeide door de modernisering van de visserij. Vroeger waren de rijke visplekken ver weg voor de roeiboten, met buitenboordmotoren ging het bereiken van die plekken veel sneller. De haven van Napp kon de nieuwe vissersschepen goed hebben. In Napp start een wandelroute naar het verlaten gehucht Østre Nesland aan de zuidzijde van Flakstadøya. De route loopt via Storbåthallaren, een woonplek uit de steentijd, 3000 - 6000 jaar oud. De prehistorische grot werd ontdekt door archeoloog Kåre Ringstad in 1967. Uit archeologisch onderzoek in de daaropvolgende jaren bleek wat een schat aan informatie de grot herbergde: visgerei, messen, pijlpunten, bijlen, beitels, naalden en etensresten. De vondst van botten van vee was een verrassing, de bewoners hielden vee. Ook ontdekte men een graf met een vrouw erin.

Vikten trekt veel bezoekers, die een kijkje komen nemen bij de glasblazerij en de keramiekwerkplaats (Åses keramikk / Glasshytta / Lofoten Design). Het gehucht ligt noordwaarts van de E10, afslaan bij Vareid.

Nusfjord

Nusfjord is het bekendste en meest geprezen dorpje van het eiland. Het dankt die bekendheid aan de verheffing tot dorpsmonument in 1975 tijdens het Europese Jaar van de Conservering van Architecteuur, een pilotproject. Het dorpsgezicht kwam op een postzegel terecht. De 19e-eeuwse vissershuisjes (rorbuer) worden gebruikt door toeristen en in de winter door vissers. De verwachtingen van toeristen zijn vaak (te) hoog gespannen als ze Nusfjord bezoeken, soms blijft een teleurstelling niet uit, mede veroorzaakt door de recreatiedrukte. Andere vissersdorpjes langs de kust zijn meestal net zo idyllisch, zoals Hamnøy op Moskenøya.

Nusfjord ligt in een uitgesproken mooie omgeving. Het bevindt zich aan een baai, de weg ernaartoe voert langs het aardige meer Storvatnet. Voor een bezoek aan Nusfjord wordt entreegeld geheven.

Ramberg ontwikkelt zich momenteel tot de economische en administratieve kern op Flakstadøya. De haven is een van de belangrijkste van de westkust van de Lofoten. De houten Flakstad Kirke (1780) heeft een uivormige koepel en een oude preekstoel, geschilderd door een meesterkunstenaar uit Bergen, Godtfred Ezechiel. Vlakbij is een mooi wit strand.

Sund

In Sund staat een klein visserijmuseum, Sund Fiskerimuseum og Smie. Het museum heeft een behoorlijke collectie bootmotoren, de oudste dateert uit 1907. Motorisering van de vissersschepen leidde soms tot het einde van complete vissersgemeenschapjes, zoals Østre Nesland, maar ook tot de bloei van nieuwe visserscentra, zoals Napp. Bovendien zorgde de introductie van bootmotoren tot sociale onrust in het begin van de 20e eeuw in de hoofdzakelijk roeiende vissersgemeenschap. Motorboten hadden een groter bereik dan roeiboten en ze waren sneller. Sommige motoren in het museum kunnen worden gestart.

Galleri Ambolten (Anvil Gallery), gevestigd in een rorbu en onderdeel van het visserijmuseum in Sund, bevat een oude collectie voorwerpen van een bijzondere smid, Hans Gjertsen. Hij is bekend om zijn stalen aalscholvers.

Zweden > Jämtland > Järpen-Accommodatie

Kallsedets Fjällcenter

Het terrein ligt aan het Juvuln Meer en vlak bij de 336. Een alternatieve route naar Noorwegen voor wie de E14 wil...

v.a. 1260.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Flakstadøya en Noorwegen