Noord-Noorwegen

Swipe

Hadseløya

Het kleine eiland Hadseløya ligt ten zuiden van Langøya. Vanuit het plaatsje Melbu vertrekt het veer richting Fiskebol. In Melbu staat het Vesterålenmuseet, het regionale cultuurhistorisch museum van de Vesterålen (Maren Frederiksens allé 1). Het hoofdgebouw is gevestigd in een 19e-eeuws herenhuis annex boerderij (Melbo Hovegård) met een mooie tuin. Daarnaast staat er in het centrum van Melbu Galleri Rødgården, waar geregeld kunstexposities plaatsvinden. Verder is bij Melbu ook een visserijmuseum aanwezig. Melbu is bekend om zijn zomerfestival. Tussen Melbu en Stokmarknes staat de Hadsel Kirke uit 1824.

De grootste plaats van Hadseløya is Stokmarknes. Hier staat het Hurtigrutes Hus, waarin het museum over de wereldbekende Hurtigrute, de veerverbinding tussen Bergen en Kirkenes, is ondergebracht. De kustboot van de Hurtigrute legt aan op 2 minuten lopen van het museum. Het museum is het hele jaar open. In het Hurtigrutes Hus bevindt zich ook een cultuurhuis waar opera’s en concerten worden gehouden.

Het eiland Hadseløya biedt mooie gelegenheden om over de verre omgeving uit te kijken. Vanaf de berg Storheia kan men naar alle kanten turen. Tussen Rørvik en Dragnes krijgt men een goed beeld van de Vesterålsfjorden en het eiland Langøya. Een aanbevelenswaardige autodagtrip is het rondje Hadseløya, Sortland, Hinnøya, Lofast (E10) en terug via het veer Fiskebøl-Melbu.

10 prachtige bestemmingen in Hadseløya en Noorwegen