Noord-Noorwegen

Swipe

Indre Helgeland

Ten noorden van het Børgefjell nationaal park rijdt u door de landstreek Indre Helgeland, een bosrijk gebied met verspreid staande boerderijen. Bij Laksfors zijn brede stroomversnellingen in de zalmrivier, waar u met geluk zalmen kunt zien springen, die stroomopwaarts zwemmen naar de paaigebieden. Bij de waterval Laksfors is ook een aangenaam restaurant. Mosjøen is de grootste plaats van Indre Helgeland. Haar Sjøgata heeft de langste rij historische houten huizen van Noord-Noorwegen. Voorbij Mosjøen, na de tunnel bij Korgen, leidt een zijweggetje naar het Okstindan gebergte, het ‘dak van Noord-Noorwegen’ met 11 hoge bergen rond de gletsjer Okstindanbreen. De berg Oksskolten (‘Ossenkop’) is met 1915 meter de hoogste van Noord-Noorwegen. In het gebied lopen diverse wandelpaden en liggen 4 onbemande hutten. Ervaren wandelaars kunnen er een mooie 4- of 5-daagse trektocht maken van Korgen naar Umbukta, langs de noordkant van het gebergte.

Mo i Rana

Aan het landinwaartse eind van de lange Ranafjord ligt het voormalige industriestadje Mo i Rana. Deze oude handelspost op de route naar Lapland groeide in de 20e eeuw uit tot centrum van de mijn- en steenindustrie. In het stadje is niet veel te beleven behalve het kleine Ranamuseum over de geschiedenis van Mo i Rana, geologie en moderne kunst (Strandgate 2).

Svartisen en Sætergrotta

Mo i Rana is het uitgangspunt voor excursies naar de gletsjer Svartisen, de op een na grootste van Noorwegen (370 km2), en een groot aantal grotten in het kalkgebergte aan de voet van de gletsjers. Het is ongeveer 30 km rijden naar het eind van het Svartisdal, waar u een boot over het Svartisvatnet kunt nemen om vervolgens nog 3 km naar de voet van de gletsjer Austerdalsbre te wandelen. Halverwege passeert u de populaire Grønligrotta (dagelijks toegankelijk) en de langere en spannender Sætergrotta, een van de grootste grotten van Nordland. Bij het Rana Tourist Office (Olsensgata 3) kunt u zich aanmelden voor een avontuurlijke 2 uur durende excursie door deze grot langs indrukwekkende zalen, kalkformaties en marmerrotsen.

Svartisen-Saltfjellet nationaal park

De gletsjer Svartisen maakt sinds 1980 deel uit van het gevarieerde Svartisen-Saltfjellet nationaal park, 2105 km2 groot. Rondom de grootste gletsjer van Noord-Noorwegen ligt een kalkrijk berggebied met een grote bloemenrijkdom en veel wandelmogelijkheden. Men kan via onbemande berghutten het gebied doorkruisen van noord naar zuid of van oost naar west.

Poolcirkel

Wie over de E6 naar het noorden rijdt kan 60 km ten noorden van Mo i Rana het passeren van de poolcirkel niet ontgaan. Langs de weg over het desolate toendraplateau van de Saltfjell is ter hoogte van de poolcirkel een grote steenman met een wereldbol neergezet en een nogal commercieel Polarcirkelsenteret gebouwd, met souvenirwinkel, cafetaria, kleine tentoonstelling en multimediapresentatie (entree voor expositie en diashow). U rijdt hier op 66° 33’ noorderbreedte het land van de middernachtzon binnen en bereikt bij Storjord de afslag naar het mooie Junkerdal en Zweden (weg 95).

Nordland Nasjonalparksenter

Op het kruispunt van weg 95 en de E6 is het Nordland Nasjonalparksenter gebouwd, een gemeenschappelijk informatiecentrum voor de nationale parken van de provincie Nordland: Børgefjell, Svartisen/Saltfjellet, Junkerdal, Rago en Møysalen. U komt in het centrum meer te weten over de geschiedenis, natuur, geologie en landschap van deze gebieden. In het cirkelvormige gebouw zijn diverse exposities over de natuur gecombineerd met bergschilderijen van Per Adde, grote landschapsfoto’s en kunstvoorwerpen (duodji) van Samikunstenaars. Het Junkerdal nationaal park grenst direct aan het Nasjonalparksenter, en vanaf het gebouw starten diverse wandelroutes.

Sulitjelma

Veertig kilometer ten oosten van Fauske ligt tegen de Zweedse grens het voormalige mijnstadje Sulitjelma, in een ruig berglandschap met enkele gletsjers. Voor langeafstandswandelaars is het een startpunt van de wandelroute Nordkalottleden, maar de meeste bezoekers komen vanwege het mijnbouwmuseum. De vulkanische gesteenten in de omgeving zijn rijk aan koper en ijzererts, en Sulitjelma was ooit een van de belangrijkste mijnstadjes van Noorwegen. In 1880 werd hier ijzererts gevonden en Sulitjelma groeide uit tot belangrijk mijnbouwgebied. Inmiddels is die bloeitijd lang voorbij en in 1990 sloot de laatste mijn. Tegenwoordig is een van de mijngebouwen ingericht als Sulitjelma mijnbouwmuseum, en kan men een excursie maken door de naastgelegen mijn, die als ‘show mine’ intact is gelaten (de excursie en treinrit van 1,5 km door de mijn start ’s?zomers dagelijks om 13.00 uur).

Fauske

Het stadje Fauske met 2100 inwoners vierde in 2006 haar 100-jarig bestaan en is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot regionaal centrum en verkeersknooppunt. Reizigers die naar het noorden verder reizen stappen hier over van de trein op de bus. Langs de fjord is een nieuwe kade aangelegd, waar het beroemde Fauskemarmer bij is gebruikt. Dit marmer, ‘Norwegian Rose’ (wit met roze lenzen erin), wordt gewonnen in de marmergroeves van Løgalven en Leivset rond Fauske. Dit marmer is onder andere gebruikt voor het gebouw van de VN in New York, het stadhuis van Oslo en de Nidaros kathedraal van Trondheim. Het centraal gelegen Fauske Hotel is een aangename ontmoetingsplek voor toeristen en reizigers, maar verder is er niet veel te beleven in het stadje. Het Tourist Office bevindt zich op het terrein van het openluchtmuseum Fauske Bygdetun aan de westkant van het stadje (Turistinformasjon, Sjøgata 46). Een bezoek aan deze Fauske Bygdetun (onderdeel van het Salten Museum) moet u beslist niet overslaan. Het openluchtmuseum bezit vijftien boerderijen en bijgebouwen uit de 19e en 20e eeuw, die uit de omgeving van Fauske hier zijn bijeengebracht en gevuld met een groot aantal oude attributen. Studenten geven ’s?zomers een leuke rondleiding door het museum, en doen u stilstaan bij het leven van de mensen vroeger. Opvallend voor de huizen van veel arme bewoners waren de uitschuifbare bedden, in breedte of lengte. Zo kon het bed uitdijen of inkrimpen, al naar gelang de groei of krimp van het gezin.  Bij Fauske staat u voor de moeilijke keuze: de prachtige E6 door het binnenland te volgen, of weg 80 te nemen naar Bodø, de hoofdstad van Nordland, en de veerboot naar de Lofoten te pakken.

10 prachtige bestemmingen in Indre Helgeland en Noorwegen