Noord-Noorwegen

Swipe

Kunst op de Lofoten

Wat maakt de Lofoten zo aantrekkelijk voor kunstenaars? De meeste kunstenaars en kunstliefhebbers noemen vier redenen. Het licht is helder en speciaal. Sommige schilders menen dat het licht op de archipel zo speciaal is, dat het niet in verfkleuren gevangen kan worden. Het alpiene en indrukwekkende landschap wijkt af van de rest van Noorwegen. De Lofoten voelen aan als een exotisch oord boven de poolcirkel. De vierde reden is tegenwoordig de traditie, de al vanouds aanwezige kunstenaars.

De Lofoten hebben de grootste concentratie kunstenaars in Noord-Noorwegen. Daarom is het Nordnorsk Kunstnersentrum sinds 1979 in Svolvær gevestigd. Deze organisatie promoot en bevordert de distributie en verkoop van het werk van kunstenaars uit Noord-Noorwegen. Ze organiseert tentoonstellingen en heeft een kunstwinkel.

In Kåbelvag is een basisopleiding voor schilders en ambachtelijke kunstnijverheid gevestigd, die als springplank kan dienen voor een vervolgstudie op een kunstacademie. In Stamsund (Vestvågøy) is een kunstschool voor kinderen, compleet met tentoonstellingen.

Gunnar Berg (1863-1894) legde in zijn korte leven de basis voor een kunstenaarstraditie op de archipel. Deze in Svolvær geboren schilder liet zich sterk inspireren door de sfeer op de Lofoten, vooral de winterse. Hij schilderde met een indrukwekkend oog voor detail en een romantische en naturalistische inslag. Na de dood van deze Lofotense schilder begon het bezoek van kunstenaars van buiten de archipel langzaam op gang te komen. De bekende Noorse schilder Christian Krohg arriveerde er in 1896 en voelde zich overmeesterd door de “grandeur, de ongenadige rust en de onverschillige natuur”.

Belangrijk was de komst van het Zweedse kunstenaars-echtpaar Boberg naar de Lofoten. Schilderes Anna Boberg (1864-1935) overtuigde haar man, de bekende architect, Ferdinand Boberg (1860-1946) om de archipel te bezoeken. Het was Anna die in 1910 een kleine schildersstudio vestigde op Kjeøya in Svolvær. De ongetrouwde dochter van een koopman, Alfhild Størmer Olsen, nodigde veel Noorse en Zweedse kunstenaars in haar huis Klippenborg in Svolvær uit in de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw. Zo ontstond een kunstenaarskern in Svolvær en omgeving.

Kunstmusea en -galeries

Het krioelt op de eilanden van de kunstmusea en kunstgalerietjes. Niet alleen professionele kunstenaars maar ook amateurs tonen graag hun werk op de Lofoten.

Een greep van interessante mogelijkheden:
Galleri Espolin in Kabelvåg, prachtige impressieve tekeningen en schilderijen van een toegewijde kunstenaar.
Galleri Lofotens Hus / Galleri Karl Erik Harr in Henningsvær, schilderijen en foto’s van diverse kunstenaars, onder wie Gunnar Berg.
Galleri 2 in Stamsund, een mooie moderne kunstgalerie.

  • De provincie Nordland presenteerde in 1988 een plan, waaraan 33 gemeenten en 33 kunstenaars (uit 18 landen) zouden gaan deelnemen, uiteindelijk leidend tot 33 kunstwerken. Dit plan “Skulpturlandskap Nordland” ging er van uit dat een kunstwerk een eigenheid vormde door zijn nadrukkelijke aanwezigheid in een bijzonder landschap. Bovendien zou het kunstwerk het landschap een extra dimensie geven: het landschap als galerie. Het plan werd in 1998 afgerond. Op de Lofoten zijn verschillende kunstwerken te vinden die in het kader van dit project zijn gemaakt: Il Nido (het nest) van Luciano Fabro (Italië) op Vedøya (Røst), opgedragen aan de broedende vogels van het eiland; Laurbærblad-Moskenes van Cristina Iglesias (Spanje) 2 km ten noorden van Hamnøy (Moskensøya); Epitaph van Toshikatsu Endo (Japan), iets buiten Ramberg (Flak-stadøya); Hode (Hoofd) van Markus Raetz (Zwitserland), 2 km buiten Eggum (Vestvågøya); Zonder titel, kunstwerk van glas en staal, van Dan Graham (VS) bij Lyn-gvær (Vågan).

10 prachtige bestemmingen in Kunst op de Lofoten en Noorwegen