Noord-Noorwegen

Swipe

Nordland

De provincie Nordland heeft een oppervlak van 38.000 km², telt 45 gemeenten en heeft als hoofdstad Bodø. Nordland bestaat van zuid naar noord uit de landstreken Helgelandskysten, Salten (vanaf de poolcirkel tot de Efjord), Ofoten (het gebied rond Narvik), de Lofoten en de Vesterålen. De provincie Nordland is een van de ruigste delen van Noorwegen en vormt een aaneenschakeling van dramatische en spectaculaire landschappen, een permanente lust voor het oog. Langs de kust liggen hoge bergen, die met indrukwekkende rotswanden vaak direct uit zee oprijzen (Torghatten, Stetind). De zee dringt met talloze fjorden en inhammen diep landinwaarts, vaak vele tientallen kilometers.

De visserijcultuur en tradities hebben het hele kustgebied van Noord-Noorwegen sterk beïnvloed. Hoe de mensen vroeger leefden van de visserij en de karige landbouw kunt u zien in oude handelsstadjes en openluchtmusea. De grootste steden Bodø en Narvik zijn weinig sfeervolle moderne plaatsen, die in de Tweede Wereldoorlog vrijwel geheel werden verwoest en nadien opnieuw moesten worden opgebouwd.

Noorwegen op zijn smalst

Bij Hellemobotn, aan het eind van de 150 km lange Tysfjord, meet Noorwegen hemelsbreed slechts 6 km. Grote doorgaande wegen konden pas recent worden aangelegd, en de fjorden en zeestraten vormden lange tijd de belangrijkste verkeersroutes.

Reisroutes

De hoofdweg door Nordland is de E6, die grotendeels door het binnenland loopt. De afstand Trondheim-Narvik is 900 km en kunt u in 2 dagen rijden. Maar neem voldoende tijd voor uitstapjes naar interessante plaatsen ten oosten of ten westen van de hoofdweg. Vanaf Steinkjer naar Bodø kunt u ook kiezen uit de alternatieve route langs de kust van Helgeland: rijksweg 17 of ‘Kystriksveien’. Deze 400 km lange route slingert langs fjorden en rotskusten en wordt onderbroken door 6 autoferries. U dient voor deze route enkele dagen uit te trekken en kunt onderweg uitstapjes maken naar afgelegen eilanden, vuurtorens en wandelingen maken naar beroemde bergen als Torghatten en de ‘Sju Søstre’.

Halverwege Nordland ligt de stad Bodø, met zijn indrukwekkende getijdenstroom Saltstraumen. Vanaf Bodø/Fauske is de E6 de enige weg richting Narvik. Zijwegen voeren naar eilanden en schiereilanden langs de kust met afgelegen vuurtorens en historische handelsposten en vissersplaatsjes: Kjerringøy, Steigen, Tranøy en Hamarøya. In het binnenland van Nordland, langs de Zweedse grens kunt u wandeltochten maken in het berggebied bij Sulitjelma, het wilde Rago nationaal park, de bergen rond Narvik, of naar de voet van de Stetind klimmen, de nationale berg van Noorwegen.

‘Lofotvegge’

Voor de kust van het noordelijke deel van Nordland, aan de overzijde van de Vestfjord rijst de ‘Lofotvegge’ (‘muur van de Lofoten’) op uit zee. Deze beroemde eilandengroep Lofoten en Vesterålen wordt in een apart hoofdstuk beschreven. Ook de Lofoten kenmerken zich door spitse bergtoppen die vaak direct uit zee oprijzen. Nordland wordt hier van zuid naar noord beschreven. De beschrijving volgt de E6 van Børgefjell tot Fauske (inclusief nevendoelen). Daarna volgt de beschrijving van de kustweg 17 (Kystriksveien) van Brønnøysund naar Bodø, en als laatste het gebied langs de E6 tussen Fauske en Narvik.

10 prachtige bestemmingen in Nordland en Noorwegen