Noord-Noorwegen

Swipe

Oost Finnmark

Lakselv-Ifjord-Tana bru

Oost Finnmark begint in Lakselv. Wie van hieruit naar het oosten wil kan kiezen uit de snelle E6, die ver landinwaarts loopt, langs de rand van de Finnmarksvidda en langs de Tanarivier naar Tana bru, of de stille weg 98 langs de noordkust. Deze laatste weg maakt het mogelijk halverwege af te slaan naar het Nordkinn schiereiland, een gebied even desolaat en indrukwekkend als de Noordkaap. Vanuit Lakselv loopt weg 98 langs de oostkant van de Porsangerfjord, klimt over de desolate hoogvlakte van Børselvfjellet en loopt langs de beschutte Laksefjord naar het kruispunt bij Ifjord (camping en restaurant). Vanaf Ifjord voert weg 98 met vele bochten, stijgen en dalen, door een bergachtig gebied met berkenbossen naar de Tanafjord met zijn vele vertakkingen. Onderweg ziet u overal rendieren grazen. Een lang hek laat goed het verschil zien tussen begraasde en onbegraasde terreinen.

Tana bru

Na 60 km bereik je het dal van de Tana, Tenojoki (Fins) of Deatnu (Sami; betekent grote rivier), een 350 km lange rivier, die bij Tana met brede oevers en zandbanken overgaat in de gelijknamige fjord. De Tana is Noorwegens derde rivier wat lengte betreft, en vormt over 256 km de grens met Finland. De Tana is een van de rijkste zalmrivieren van Lapland. Voor de zalmvisserij gelden hier speciale wetten, en men vist hier behalve met hengel ook met netten en visvallen. Tussen de fjord en de Finse grens is slechts een brug gebouwd, bij de plaats Tana bru (brug), een verkeersknooppunt waar alle wegen van Oost-Finnmark samenkomen.

Tana bru is uitgegroeid tot regionaal centrum van de gelijknamige gemeente met 3050 inwoners en een oppervlak van 4045 km². De inwoners van Tana leven grotendeels van de landbouw (veeteelt) langs de vruchtbare oevers van de Tanarivier, de rendierhouderij op de hoogvlakte, en de mijnbouw in diverse steengroeven. Tana is een drietalige gemeente; men spreekt er Noors, Sami of Fins. Op zichzelf geen bezienswaardige plaats, maar een geschikt stoppunt om inkopen te doen, te tanken of iets te eten in een cafetaria of restaurant. Tegenover het hotel vindt u een goud- en zilversmid (Tana gull- og sølvsmie), een historische blokhut met sami-sieraden in goud, zilver en brons, messen, souvenirs, glas en textiel. Tourist Office: Rådhusveien 3, Tana bru,  www.tana.kommune.no.

10 prachtige bestemmingen in Oost Finnmark en Noorwegen