Noord-Noorwegen

Swipe

Skrova

In het midden van de Vestfjord, op ruim 8 kilometer van Svolvær ligt het 2 km lange eiland Skrova. Het veer uit Svolvær vaart in ruim een halfuur over de vaargeul Høla naar Skrova toe. Uiteraard leven de circa 250 inwoners van het gelijknamige dorp vooral van de visserij. De haven ligt in een kleine baai waar het gehucht zich omheen kronkelt.

De hoogste top is de Høgskrova (258 m), die te bestijgen is. Vanaf de top zijn er prachtige uitzichten over andere Lofoteneilanden en het vasteland van Noorwegen.

Voor toeristen is er best het een en ander te doen. Bekend zijn de mooie stranden van het eiland. Ook kan men hier goed vissen. G.O. Sars, de schoonvader van de bekende poolreiziger Fridtjof Nansen, onderzocht op dit eiland rond 1870 de voortplantingsbiologie van de kabeljauw. Skrova ligt midden in de kuitschietwateren van deze vissoort. Skrova fyr in de gemeente Vågan is een van de meest winderige plaatsen van Noorwegen. Zelden is het hier windstil, want op 24 dagen staat hier windkracht 8 of hoger en op 280 dagen per jaar blaast de wind met windkracht 5 of hoger.

10 prachtige bestemmingen in Skrova en Noorwegen