Noord-Noorwegen

Swipe

Troms

De provincie Troms is 26.000 km2 groot, heeft ongeveer 150.000 inwoners en bestaat uit 25 gemeenten. De meeste inwoners leven in de hoofdstad Tromsø, de kleine steden Harstad en Finnsness en op de eilanden in het westen van de provincie. In Troms zetten zich de spectaculaire kustlandschappen van Nordland verder naar het noorden voort, maar aan de oostkant van Troms ligt een breed berggebied langs de grens met Zweden en Finland, Indre Troms genoemd. U kunt hier eindeloos wandelen, onder meer in het Dividal en het gelijknamige nationale park, het Rostadal (naar de Rostahytte), en het Signaldal (wandeling naar de Gappohytte). Het bekende langeafstandspad Nordkalottruta loopt door dit gebied, en volgt in 10 zeer afwisselende etappes de Noors-Zweedse grens van Abisko tot het drielandenpunt bij Kilpisjärvi.

Westelijk Troms is geheel anders van karakter: het is een eindeloze reeks van fjorden, inhammen en eilanden. De mooiste eilanden zijn Senja, dat met zijn ruige noordkust erg aan de Lofoten doet denken, en het ontoegankelijke Lyngen schiereiland met de hoogste en wildste bergen van Noord-Noorwegen. De besneeuwde berg Jiehkkevarri is er met zijn 1800 meter de hoogste top.

Midden in dit eilandenrijk ligt de stad Tromsø, met 62.000 inwoners de grootste Noorse stad boven de poolcirkel. Tromsø, prachtig gelegen op een eiland in de Tromsøysundet, is een gezellige en interessante stad met veel musea. Het wordt om zijn uitgaansleven, zijn vele cafés, restaurants en kroegen het ‘Parijs van het noorden’ genoemd.

Ten noorden van Tromsø ligt een hele serie kleine en grotere eilanden, met kleine vissersnederzettingen en soms spectaculaire vogelrotsen. In het meest oostelijke deel van Troms ligt langs de grens met Finland en de provincie Finnmark een berggebied met diverse mooie en lange valleien. Eerst het Skibotndal naar Finland en Kilpisärvi, ten noorden daarvan het Kåfjorddal, en ten slotte het Reisadal met de Reisaelva, een van de langste rivieren van Noorwegen.

De E6

Wie de snelle route verkiest naar de Noordkaap volgt de E6, midden door de provincie Troms. Vergeet niet om een van de zijdalen in te rijden die aftakken naar het Indre Troms berggebied langs de Zweedse grens. U kunt hier prachtig wandelen in het Dividal, Rostadal en Signaldal.

10 prachtige bestemmingen in Troms en Noorwegen