Noord-Noorwegen

Swipe

Vesterålen

De Vesterålen worden van de Lofoten gescheiden door de nauwe zeestraat Raftsundet. De archipel ligt ten noorden van de Lofoten en bestaat uit Hinnøya, Skøgsøy, Hadseløya, Langøya en Andøya. Het grootste eiland van Noorwegen, Hinnøya, behoort in bestuurlijk opzicht slechts voor een klein deel bij de Vesterålen, het westelijk deel. Het eiland ligt gedeeltelijk in de provincie Troms en gedeeltelijk in Nordland.

Het landschap van de Vesterålen oogt iets vriendelijker dan op de Lofoten: minder dramatisch, minder hoge en piekerige bergen en meer groen. Toch is ook hier het landschap af ten toe grillig en oogverblindend mooi. De Vesterålen maken meer een verlaten indruk dan de Lofoten. Ze worden minder druk bezocht, er zijn minder accommodaties en er valt hier voor de bezoekers veel te ontdekken. De toeristische branche is hier vooral gericht op kleinschalig toerisme, dat in evenwicht hoort te zijn met de regionale mogelijkheden.

Visserij is de belangrijkste economische activiteit op de Vesterålen. Belangrijke viscentra zijn bijvoorbeeld Andenes en Myre. Vaak combineerden vissers hun werk met agrarische nevenactiviteiten. Vooral vrouwen hielden de boerderij gaande. De landbouwgronden liggen vooral op de grotere eilanden en langs de fjorden en baaien.

Bereikbaarheid

Hinnøya en Langøya: vanaf het vasteland met de auto via de E10.
Hadseløya: via de E10 vanaf Langøya. Het veer Melbu-Fiskebol verbindt Hadseløya met de Lofoten.
Andøya: auto’s via wegnummer 82 en de brug over de Risøysundet vanaf Hinnøya. De boten van de Hurtigrute leggen alleen aan in Risøyhamn. Tussen Andenes en Gryllefjord (Senja) vaart een autoveer. Vanaf hier kan men de kustroute volgen naar Tromsø. Verder is er een vliegveld bij Andenes.

10 prachtige bestemmingen in Vesterålen en Noorwegen