Noord-Noorwegen

Swipe

Vestvågøya

Vestvågøya is een van de belangrijkste landbouwgebieden van Nordland. Velen combineerden vroeger het beroep van visser met agrarische activiteiten. Veeteelt en gerstverbouw domineerden de landbouw. De weiden en akkers liggen vooral in de dalen tussen de bergen, beschut tegen de gure wind en de koude. De hoogste bergen liggen in het zuiden en westen van het eiland.

Stamsund is een vissersplaats met een goedgeoutilleerde haven. Hier is onder meer de trawleronderneming Lofoten Trålrederi en een dok voor veerschepen van Hurtigrute gevestigd. Met bijna 1500 inwoners is Stamsund een van de grotere plaatsen op het eiland. De plaats heeft een en ander te bieden op kunstgebied.

Aanbevelenswaardig is Galleri 2 in Stamsund. Deze galerie is in handen van de bedenkers van het project “Bridge of Peace”, een denkbeeldige brug gesmeed van 40.000 tanks aan de Duits-Poolse grens. Scott Thoes schilderde er zijn model voor de grootste wandschildering van Europa. Ook is er textiel te zien van Vebjørg Hagene Thoe en keramiek van Anne Marie Hagerup. De galerie is ondergebracht in een oude wasinrichting voor visserskleding.

Oonas Jernsmie (Skjærbrygga) is een smid in Stamsund die Vikingvoorwerpen smeedt, zoals replica’s van zwaarden. Verder zijn in Stamsund een poppentheater en een cultuurschool voor kinderen gevestigd.

In Fygle is in het gebouw van de oude school het Vestvågøy Museum gevestigd. Het gele gebouw, daterend uit 1898, diende als lagere school en vergaderplaats van de gemeenteraad. In Skaftnes, gelegen tussen de gehuchten Sennesvik en Ure, staat een boerderij uit de tweede helft van de 19e eeuw, die eveneens eigendom is van het Vestvågøy Museum. De eigenaar van de boerderij leefde van een gemengd bedrijf, visserij en landbouw. Bij de boerderij behoren ook een boothuis, een werf en een smidse.

Ballstad is een mooi havenplaatsje waar ruim 1000 mensen wonen. Het oude vissersdorp ligt op een eiland dat een vaste verbinding heeft met Vestvågøy. Wie Ballstad wil bezoeken moet de E10 verlaten en via Gravdal rijden. In Ballstad zijn verschillende leuke rorbuer te vinden. De stoomtraankokerij is een bijzonderheid. Er is een kunstgalerie gevestigd, Galleri Lofotveggen.

De omgeving van Ballstad is de moeite waard, verschillende meren (Sjøvanet, Storvanet) en bergen, waaronder de Skottinden (671 m). Ten zuiden van Ballstad, in de Vestfjorden, liggen diverse kleine eilanden.

Vikingmuseum Lofotr

Een van de meest opmerkelijke museumachtige attracties op Vestvågøya bevindt zich bij Borg, het Vikingmuseum Lofotr en de nagebouwde Vikingboerderij. Het is een indrukwekkend gebouw in een prachtige omgeving, te midden van het golvende gerst. Het betreft de nagebootste boerderij van een Vikinghoofdman uit de periode 500-900 na Chr. In 1981 ploegde een boer donkere aarde naar boven. Van 1983 tot 1989 volgden er uitgebreide archeologische opgravingen en men legde een 83 m lange Vikingboerderij bloot. Het is de grootste boerderij uit de Vikingperiode die in Scandinavië bekend is. Na de opgravingen bouwde men een replicaboerderij, die zeer de moeite waard is om te bezoeken.

De boerderij van Lofotr bestaat uit een woongedeelte, een vestibule, een grote hal, een opslagplaats en een stal. In het gebouw lopen mensen in Vikingkledij rond en men organiseert er kleine evenementen die de sfeer van zo’n duizend jaar geleden probeert terug te halen, zoals vertellingen en soep en broodmaaltijden. In de boerderij is ook een permanente tentoonstelling waar allerlei huishoudelijke voorwerpen, sieraden, wapens en werktuigen te zien zijn, voorzien van goede tekst en uitleg. Er zijn opgegraven vondsten te zien, die aantonen dat er handelsbetrekkingen waren met Frankrijk en Engeland. Borg was een heilige plek voor de Vikingen, waar allerlei religieuze ceremonies plaatsvonden, een prestigieuze plek om een boerderij te bouwen. De Vikinghoofdman was waarschijnlijk een machtig man met verrijkende invloed. Wie bij Lofotr naar beneden loopt naar het water (circa 1,5 km vanaf het museumgebouw), kan een nagebouwd Vikingschip en een gereconstrueerd historisch boothuis bekijken. Het schip neemt ook toeristen mee het water op.

Pittoreske vissersdorpjes

De Lofoten staan bekend om de pittoreske vissersdorpjes. Horden toeristen trekken naar het te vaak opgehemelde Nusfjord. Maar bijna niemand bezoekt gehuchten als het afgelegen, stille Unstad. Deze buurtschap kan model staan voor andere negorijen aan de Noorse kust. Het ligt aan een baai aan de westkust, omringd door bergen Unstad lijkt tegenwoordig bijna uitgestorven. De mensen hebben hun boot aan de andere kant van de bergen liggen, een geschikte haven ontbreekt. De lagere school, gebouwd in 1914, moest in 1987 sluiten. Voor de oorlog woonden er in Unstad ongeveer 300 mensen, die leefden van een gemengd landbouwbedrijf met visserij als neveninkomsten. Nu zijn er dat in de winter circa twintig, hoofdzakelijk boeren die wat koeien en schapen houden. Unstad dreigt een zomer- en weekenddorp te worden voor oud-bewoners die elders wonen en recreanten.

Vanuit Unstad kan men naar een andere negorij aan de kust wandelen, Eggum. Men passeert dan het kunstwerk ‘Hode’ van de Zwitserse beeldhouwer Markus Raetz, een granieten en ijzeren hoofd met een hoogte van 1,78 meter. Het maakt deel uit van Skulp-turlandskap Nordland. Eggum ligt idyllisch aan de kust en aan de voet van enkele bergen. Drie kilometer van Eggum staat een fortificatie van de Duitsers, waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote radar stond om de geallieerde konvooien naar Murmansk te traceren.

Eggum staat bekend als een mooie observatieplek voor de middernachtzon. Bij Eggum is eenvoudig kamperen mogelijk (Eggums Utmark), er is alleen een tapkraan beschikbaar. Het kampeergeld moet in een bus worden gedeponeerd.

10 prachtige bestemmingen in Vestvågøya en Noorwegen