Noord-Piemonte

Swipe

Noord-Piemonte

Vercelli Met 50.000 inwoners is Vercelli de provinciehoofdstad. De stad ligt in de vlakte, en is het grootste productiegebied van rijst in Europa. De natte velden omringen de stad en wijde omgeving.

Na de Romeinse tijd werd Vercelli een Lombardisch hertogdom, in 889 verwoest door de Hongaren en na langdurige strijd tussen machtige families in 1335 onder gezag van de Visconti uit Milaan gebracht. Later, onder de Savoyes, kwam de kunst tot bloei. Na een politieke strijd kregen de 'mondine', rijstpluksters, in 1906 recht op een achturige werkdag, maar nog wel tegen een karig loon, soms in natura (rijst). Beroemd werd de film 'Riso amaro' met Silvana Mangano, die hier werd opgenomen.

De Basilica di Sant'Andrea, aan de oude pelgrimsroute, de Via Francigena, dateert uit de dertiende, de kloostergang uit de vijftiende eeuw. Koning Hendrik III van Engeland had de bouw gesubsidieerd als dank voor de steun van de kardinaal van Vercelli bij zijn troonsbestijging. Het Seminario Arcivescovile is ontworpen door Juvarra en Caronesi.

De Duomo Sant'Eusebio dateert uit de 16e eeuw en heeft een neoklassieke voorgevel met Romaanse beelden. In de kerk hangt een prachtige grote crucifix uit de 10e of 11e eeuw.

Museo del Tesoro del Duomo stelt sacrale voorwerpen tentoon, maar de belangrijkste stukken bevinden zich in de bibliotheek van het kapittel: het perkamenten Vercelli Book, gesteld in Oudengels (10e eeuw) en de Codex Evangeliorum, de oudste vertaling in het Latijn van het evangelie.

Vercelli heeft een aantal interessante palazzi, zoals het palazzo Arborio Mella (17e/19e eeuw) en palazzo Avogadro Quinto aan de via Duomo (15e eeuw). Dit paleis bezit een fraaie façade in okerkleur met medaillons, vervaardigd door G. Locarni (19e eeuw).

Het palazzo Visconti uit de 14e eeuw is nu paleis van Justitie. Aan de via Feliciano di Gattinara staan diverse kloosters en de kerk Santa Caterina.

Museo Leone toont de geschiedenis en kunst van Vercelli. Het bezit een Keltische stèle, 12e-eeuwse mozaïeken en beelden. Verder een unieke boekenschat uit de 16e eeuw, mooie bruidskoffers, aardewerk en historische kleding.

Aan piazza Cavour, met arcaden langs de gebouwen, staat een charmante patisserie-theesalon uit 1889, Taverna Tarnuzzer, met een notenhouten gevel en een mooi interieur.

Aan piazza Massimo d'Azeglio staat de synagoge, gebouwd na de emancipatie van de joden in 1848 door koning Carlo Alberto; het gebouw heeft een imposante voorgevel in moorse stijl door G.Locarni.

Museo Borgogna is gevestigd in het neoklassieke paleis van A.Borgogna. Het is na die van Turijn - de Galleria Sabauda - de grootste pinacotheek van Piemonte. Er hangt veel werk uit de schildersschool van Vercelli en er zijn fresco's uit de Middeleeuwen en de renaissance. Aan de via C.Balbo staat de Banca Merci, de rijstbeurs, die zo belangrijk is voor de economie van de streek.

Noord-Piemonte

General Massena

General Massena, Narzole (Piemonte) Strada Provinciale 217 12041   Narzole Italië General Massena ligt in Narzole en beschikt over 5 accommodaties. General...

v.a. 1174.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Noord-Piemonte en Piemonte