Noord-Piemonte

Swipe

Novara

Novara is een rustig stadje met 100.000 inwoners te midden van rijstvelden en slechts een halfuur van Milaan. Julius Ceasar zorgde ervoor dat de stad ommuurd werd, de Spanjaarden hebben de muren later vernietigd, de resten zijn nu nog te zien.

Bijzonder is de basiliek van San Gaudenzio, waarvan de bouw in 1577 startte o.l.v. architect Pellegrini en in 1659 werd voltooid. In de crypte rust het lichaam van Gaudenzio. De architecten Alfieri en Antonelli (de laatste geboren in het nabijgelegen Ghemme) zijn verantwoordelijk voor de 18e- eeuwse toren en koepel.

Het mooie Coccia theater werd in 1888 op de resten van een oud theater gebouwd.

De dom van Novara is neoklassiek, alleen in het oudste gedeelte zijn nog Romaanse resten te vinden. Aan de overkant bevindt zich een kleine Battistero uit de vierde en vijfde eeuw. Het is het oudste monument van de stad. In het Broletto-complex, gebouwd van de 14de tot de 19de eeuw, huist o.a. de archeologische afdeling van het museum van Novara.

In (de regio) Novara wordt wijn, rijst, gorgonzala, salami en de Biscottini di Novara, een lichtgewichtkoekje van ei, meel en suiker, geproduceerd. De familie Camporelli bakt sinds 1852 de koekjes, het kleine fabriekje is te vinden in het stadscentrum.

Manifestaties

- Het Novara straatfestival, een driedaags muziekfestival in de zomer. 'Un Tufo nel Passato per Rivivere il Risorgimento', zo heet het grote volksfeest op 23 maart waarbij de slag bij Novara van 1849 gekostumeerd wordt nagespeeld. Deze slag was cruciaal in de strijd voor de Italiaanse onafhankelijkheid. Varallo heeft 8.000 inwoners.

Varallo wordt ook 'Jeruzalem van Valsesia' of 'Piemontees Jeruzalem' genoemd, vanwege de Sacro Monte. Sacro Monte, 5 km van Varallo, is te bereiken per auto of per kabelbaan. Het was de droom van de monnik Bernardo Caìmi, na zijn terugkeer uit Jeruzalem, om het leven van Jezus aan de hand van de heilige plaatsen te illustreren. Hij begon met de uitvoering in 1491 en bleef het begeleiden tot zijn dood in 1499. Toen werd het overgenomen door de grote kunstenaar Gaudenzio Ferrari. Deze liet in elk van de 45 kapellen een episode uit het leven van Jezus zien aan de hand van fresco's en beelden. In het centrum van Varallo bevinden zich oude huizen met smeedijzeren balkons.

Manifestaties

- Alpàa, 12 dagen in juli, het grote feest van de Valsesia met verlichte huizen en gastronomische en artistieke stands.

- Valsesia Musica, van mei tot september, gratis klassieke concerten en opera in het theater van Varallo en in de dorpen.

Alagna, op 1200 meter hoogte, is een dorpje van 450 inwoners. Het is een skistation onder de Monte Rosa, op één na de hoogste Alpentop (4634 m), maar ook de plaats met een typische Walsercultuur. De Walser (verduitsing van Valsesia) kwamen in de 13e eeuw uit Duitsland en bleken geharde herders en soldaten. Zij vestigden zich in het Ossoladal (Macugnaga) en het Aostadal als schapenhouders en houtbewerkers. Ze bouwden prachtige houten huizen voor elkaar.

Museo Walser is gevestigd in een traditioneel Walserhuis uit 1628, een 'open huis', waar woonvertrek, keuken en stal één ruimte vormden (vanwege de warmte van de dieren) met boven slaapkamers en voorraadkamers. De rivier de Sesia leent zich voor raften, kayakken en forelvissen.

Noord-Piemonte

General Massena

General Massena, Narzole (Piemonte) Strada Provinciale 217 12041   Narzole Italië General Massena ligt in Narzole en beschikt over 5 accommodaties. General...

v.a. 1174.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Novara en Piemonte