Noord-Portugal

Swipe

Bom Jesús do Monte

Het beroemde Portugese heiligdom Bom Jesús do Monte, ofwel: ‘Goede Jezus op de Berg’ is vanuit Braga via de noordoostelijke uitvalsweg richting Chaves/Póvoa de Lanhoso te bereiken. Een drukke en later smalle maar lommerrijke weg voert omhoog de 285 meter hoge Monte Sameiro op.

Halverwege deze weg kan de reis naar boven eventueel worden voortgezet per kabelbaan. Reist u per camper, dan is het aan te raden uw vehicle halverwege de berg te parkeren vanwege de overhangende bomen op de weg naar boven.

Waar de kabelbaan begint, begint ook de barokke Heilige Trap die een derde keuze biedt om boven te komen. Kiest u voor deze laatste mogelijkheid, dan betekent dat driehonderd treden lang je een ‘echte’ pelgrim voelen – de werkelijk toegewijde pelgrims ‘nemen’ deze trap overigens op hun knieën. Langs deze moeizame escada wordt in een aantal kapellen het lijden van Jezus door levensgrote terracotta figuren uitgebeeld.

Wat het meest opvalt in de kerk boven aan de trap zijn niet zozeer de levensgrote terracotta beelden die het indrukwekkende retabel vormen, maar de ontroerende taferelen die zich in de kleine kapel direct links naast de ingang afspelen.

Wie moeilijk ter been is wordt liefdevol vanuit de bussen de kapel binnengedragen om de voeten van het enorme Jezusbeeld te kunnen kussen, een kaarsje aan te steken en een gebed te prevelen. Lange rijen mensen wachten intussen geduldig op hun beurt, soms intussen luisterend naar de sportuitslagen op meegebrachte radio’s.

Vanaf de kerk loopt de Trap van de Vijf Zintuigen en de Trap van de Drie Deugden verder naar boven langs kapellen met beeldengroepen waarin de belangrijkste scènes uit het Oude Testament zijn uitgebeeld.

Bovenaan de trap bevindt zich een klein rond plateau met nog een drietal kapellen. In de meeste zijn de prachtige fresco’s die als achtergrond dienen voor de Bijbelse taferelen helaas sterk verweerd.

Vanaf het terras voor de kerk ontrolt zich in een weids panorama een Bijbels landschap waarin prominent de stad Braga ligt. Het heiligdom telt een aantal hotels en restaurants plus een speeltuin en wandelplaats. Vanuit Braga wordt een busdienst met Bom Jesús onderhouden. De drukste dagen zijn rond Pasen en Pinksteren wanneer er ook processies worden gehouden.

10 prachtige bestemmingen in Bom Jesús do Monte en Portugal