Noord-Portugal

Swipe

Citânia de Briteiros

Het dicht bij Braga gelegen Citânia de Briteiros is de belangrijkste Portugese archeologische vindplaats. Er zijn restanten blootgelegd van versterkte prehistorische nederzettingen. Het ziet er op het eerste gezicht allemaal wat troosteloos uit omdat de omringende heuvels de laatste jaren zwaar geteisterd zijn door bosbranden en maar moeizaam herstellen.

Het is echter de moeite waard de ruïnes te bezoeken en het stratenpatroon te bekijken, wellicht zelfs even over het verre verleden te mijmeren bij de fundamenten van wat eens huizen moeten zijn geweest. Ze hebben tussen de 8e en 4e eeuw v.Chr. onderdak verschaft aan Luso-Iberische stammen. De ruïnes zijn eind 19e eeuw ontdekt.

Veel van wat is opgegraven is te zien in het Museu Martins Sarmento in het textielstadje Guimarães dat aan de overzijde van de rivier ligt. ‘Hier werd Portugal geboren’, zeggen de Portugezen. De Portugese vader des vaderlands, de 12e-eeuwer koning Alfonso Henrique, heeft in Guimarães dan ook een levensgroot standbeeld.

Het stadje bracht nog een ‘vader’ voort, namelijk de vader van het middeleeuwse Portugese theater, de beroemde 15e-eeuwse schrijver Gil Vicente.

10 prachtige bestemmingen in Citânia de Briteiros en Portugal