Noord-Portugal

Swipe

Vila Real

Vila Real is een kleine aristocratische Portugese provinciestad met ca. 50 duizend inwoners. De ‘koninklijke stad’ is in de dertiende eeuw door koning Dom Dinis gesticht en tegenwoordig bestuurlijk centrum van de provincie Trás-os-Montes. De prachtige oude binnenstad met zijn statige 17e- en 18e-eeuwse patriciërshuizen ligt ingebed in nieuwbouw op een plateau op de oostflank van de vaak bezongen Serra do Marão, het dunbevolkte berggebied dat zich naar het westen uitstrekt en dat populair is bij wandelaars.

Onderlangs de stad stroomt de Rio Corgo die 25 km zuidelijker in de Rio Douro uitstroomt. Met dit laatste is al aangegeven dat Vila Real in het befaamde Dourodal ligt, het bekende wijnbouwgebied waar de portwijn vandaan komt; een uitstekende lokaal gebottelde wijn die ook geëxporteerd wordt is de Mateus rosé.

Vila Real is zeker een stad om een paar dagen te blijven en van daaruit het centrale deel van wat de Portugezen de Montanhas (bergen) noemen te verkennen. De trein is daarvoor bij uitstek geschikt. Vooral de tocht naar het 40 km zuidelijker gelegen Mesão Frio via Peso da Régua gaat door een onwaarschijnlijk mooi landschap.

Bezienswaardigheden

De kathedraal (Sé) is een voormalige dominicanenkerk en dateert uit het begin van de 17e eeuw. De bouwstijl is gotisch maar op enkele plaatsen (de kapitelen bijvoorbeeld) herinneren hoekige en weerbarstige Romaanse vormen nog aan de oorspronkelijke kloosterkerk die twee eeuwen eerder op deze plaats stond.

Een prachtig voorbeeld van de overgang van Romaans naar gotisch is de Heilige Dinis-kerk (Igreja São Dinis) uit de 14e eeuw. Bezienswaardig is ook de barokke Clerikale kerk (Igreja Clérigos) uit de 18e eeuw. Deze heeft een elegante façade waarop drie grote heiligenbeelden staan.

Van de vele stijlvolle profane bouwwerken die Vila Real als voormalige koninklijke residentie rijk is, is het 15e-eeuwse geboortehuis van Diogo Cão interessant, de beroemde Portugese ontdekkingsreiziger. De voorgevel is na zijn dood opnieuw opgetrokken in een weelderige renaissance stijl.

Verder het gemeentehuis (Câmara Municipal), een uitgesproken schepping uit de tijd van de renaissance. De stad beschikt over een schaduwrijk park, het Jardim da Carreira waar zich tot laat in de avond het Portugese familieleven afspeelt.

Omgeving

De moeite waard om te gaan bekijken is het 3 km ten zuidoosten van de stad gelegen Mateus-paleis (Palacio de Mateus) (richting Sabrosa). Van dit prachtige 18e-eeuws adellijke landhuis dat nog steeds familiebezit is, is een gedeelte voor bezoekers toegankelijk; er is ook een museum in ondergebracht. Het paleis is een creatie van een Italiaanse architect en een schoolvoorbeeld van de Portugese barok.

Evenementen

Het belangrijkste jaarlijkste Festa da cidade (stadsfeest) is de Romaria de Santo António dat op de 13e juni wordt gehouden. Meer werelds is het Festa de San Pedro dat ook wel Feira dos Pararinhos wordt genoemd. Dit feest wordt gehouden op 28 en 29 juni en bestaat uit autoraces op het circuit van Vila Real, een bonte jaarmarkt en veel folklore. Op de markt is op die dagen prachtig zwart aardewerk te koop afkomstig uit de dorpen uit de omgeving.

10 prachtige bestemmingen in Vila Real en Portugal