Noord-Umbrië

Swipe

Città di Castello

In het Alte Valle del Tevere (het Boven-Tiberdal) ligt als belangrijkste centrum de mooie stad Città di Castello (38.000 inwoners). Hier had de Romeinse schrijver Plinius de Jongere een villa. De grootste bloei beleefde de stad onder bestuur van het geslacht Vitelli in de 15e en 16e eeuw. Met roltrappen gaat men omhoog naar het centrum.

De Duomo werd in de 11e eeuw gebouwd, maar later gewijzigd; de façade geeft 17e-eeuwse barok te zien. De campanile is uit de 13e eeuw. In het kleine museum naast de sacristie bevinden zich een fraai 12e-eeuws altaarstuk en een Madonna van Pinturicchio.

Opmerkelijk is het 14e-eeuwse Palazzo Comunale aan de Piazza Gabriotti. Hier tegenover staat de oude Torre Comunale. Bij het Piazza Mateotti staat het Palazzo del Podestà (14e eeuw, façade 17e eeuw). In het mooie Palazzo Vitelli, gebouwd door Antonio da Sangallo jr., aan de rand van het centrum, is de pinacotheek. De voorgevel is het werk van Vasari. De kunstverzameling van de pinacotheek is, na die van Perugia in het Nationaal Umbrisch Museum, de belangrijkste van Umbrië. Er zijn meesterwerken van Luca Signorelli, Domenico Ghirlandaio en Rafaël. Onder de loggia op de eerste verdieping ziet men terracottareliëfs van de della Robbia’s.

10 prachtige bestemmingen in Città di Castello en Umbrië