Noordelijk Chileens-Patagonië: Aisén

Swipe

Reizen door Aisén

De nieuwe 1000 km lange Carretera Austral vormt de logische reisroute door noordelijk Patagonië, en maakt het mogelijk het hele gebied te doorkruisen en vervolgens naar het uiterste zuiden (Punta Arenas) te reizen. Wie per openbaar vervoer reist kan met ge-combineerde bus-boot-busverbinding van Puerto Montt via Chaitén naar Coihaique reizen. Gezien de vaak beperkte dienstregelingen in deze región is het zelf huren van een auto sterk aan te raden. De (deels) onverharde weg is in redelijk goede staat en met een gewone auto te berijden. De weg is echter smal, met veel bochten, waardoor langzaam rijden geboden is. Automobilisten moeten van tevoren goed informeren naar de tijden van de diverse ferrydiensten (het seizoen is tot 1 maart; daarna gaan de boten veel minder frequent of helemaal niet meer; ook vertrekplaatsen kunnen wijzigen), de aanwezigheid van benzinepompen en buiten het zomerseizoen (in verband met mogelijke overstromingen) informeren naar de berijdbaarheid van de weg. SERNATUR geeft een handige folder uit met een beschrijving van de Carretera Austral. Hierop en op de kaarten in de ‘turistel-gidsen’ staan weg en voorzieningen goed aangegeven. Liften langs de Carretera Austral is natuurlijk ook mogelijk, maar rekening houdend met het regenrijke klimaat en het zeer geringe verkeer iets voor echte doorzetters. Daarentegen nemen de weinige auto’s die voorbijkomen als ze plaats hebben meestal wel lifters mee. Het aantal hotels, pensions en restaurants langs de Carretera Austral is nog vrij beperkt maar snel groeiende nu het toerisme opkomt, en elk jaar verschijnen er nieuwe hotels, campings en cabañas. Campings vind je overal langs de Carretera Austral. En natuurlijk is wildkamperen op veel schitterende plekken mogelijk. Interessante combinaties van reisroutes zijn te maken door Aisén met Chiloé te combineren, en vanaf Puerto Chacabuco met de boot naar Puerto Montt terug te keren, per boot naar Puerto Natales verder te reizen, of de reis naar Argentijns Patagonië voort te zetten.

De belangrijkste doelen bij een bezoek aan Aisén zijn:
• de regenwouden en de bergwereld van de nationale parken;
• boottochten door de fjorden en een bezoek aan de imposante San Rafaelgletsjer;
• een bezoek aan een van de vele warme bronnen;
• kanoën of vissen op de prachtige meren en rivieren;
• wandelen en meerdaagse trektochten door de wildernis.

Reisroutes Aisén – Argentinië

Vanuit de Región Aisén leidt een tiental wegen naar Argentinië. Het zijn doorgaans geen paswegen omdat de grens hier al een stuk ten oosten van de Andes ligt; maar lang niet alle wegen zijn in goede staat of worden door bussen bereden. Hieronder staan alleen de belangrijkste doorgaande routes naar Argentinië vermeld, die per bus kunnen worden gereden (in volgorde van noord naar zuid):

1). Vanaf Villa Santa Lucía aan de Carretera Austral tussen Chaitén en Coihaique gaat een onverharde weg naar Futaleufu en het Argentijnse Esquel (prachtige route; weinig bussen); aan de grens overstappen op Argentijnse bus; vanuit Esquel zijn goede busverbindingen met Bariloche, Trelew en Comodoro Rivadavia.

2). Coihaique – Comodoro Rivadavia is de belangrijkste busverbinding tussen Aisén en Argentinië (10 uur; via Rio Mayo en Sarmiento; enkele malen per week; vanuit Comodoro Rivadavia, de belangrijkste stad in Argentijns Patagonië, kun je gemakkelijk verder reizen).

3). Chile Chico – Perito Moreno (lange, prachtige route rond of over het Lago Carrera; beperkt busverkeer; vanaf Perito Moreno zijn busverbindingen en LADE-vluchten op El Calafate en Comodoro Rivadavia).

De overige verbindingen zijn alleen met eigen auto te berijden; de weinig gebruikte grensovergangen zijn soms tijdens het weekend gesloten.

10 prachtige bestemmingen in Reizen door Aisén en Chili