Noordoost-China

Swipe

Dalian

Juweel van het noordoosten

Dalian, aan de verre noordoostkust van China, is een populair reisdoel bij de Chinezen zelf, maar moet door buitenlandse toeristen nog worden ontdekt. Deze verfrissende kuststad is de perfecte remedie voor degenen die ernaar snakken om aan de drukte en de vervuiling van China’s grote steden te ontsnappen.

Dalian is naar Chinese maatstaven een betrekkelijk nieuwe stad en is in snel tempo gegroeid dankzij zijn uitstekende natuurlijke haven – die het tot een topobject voor de imperialistische ambities van Rusland en Japan heeft gemaakt. Vandaag de dag is Dalian een belangrijk centrum voor de scheepvaart, de logistiek en de visvangst. Zijn nabijheid tot goed transport en zijn speciale economische stimuleringsbeleid hebben een snelgroeiende pool van high-techbedrijven aangetrokken. Deze welvarende, schone, plezierige en levendige stad vormt een sterk contrast met de vaak zanderige realiteiten van andere noordoostelijke steden. Zelfs in een land waar de plaatselijke trots sterk is, munten de bewoners van Dalian uit door hun fiere trots op hun stad.

Er is hier het een en ander te beleven wat de moeite waard is. Sommige stranden zijn mooi, en Dalians hoge breedte en oceaanwinden helpen het aan enkele van de ergste hete Chinese zomers te ontsnappen – daarom komen de Chinezen hier. Er zijn hier wat mooie voorbeelden van klassieke Russische en Japanse bouwkunst, en de vis en schelp- en schaaldieren zijn hier uitstekend. Bovendien is het gewoon een aangenaam oord om te vertoeven.

Onder het noeste bouwvakkersuiterlijk van de bewoners van Dalian gaat een verrassende voorliefde voor mode schuil, en Dalian is een belangrijk centrum van de mode-industrie in China. Het internationale festival van de mode van Dalian, medio september, geldt als een van de grootste modeshows van Azië. Haute couture speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van de gewone mensen. In winkelcentra en parken worden het hele jaar door kleine shows gegeven, die grote, enthousiaste menigten trekken.

Een zomers toevluchtsoord

Dalians grootste aantrekkingskracht op binnenlandse toeristen ligt in zijn strandparken en betrekkelijk milde zomers. Het beroemdste strandpark is het Tijgerstrand (Tiger Beach; laohu tïn), dat mooie gezichten op de rotsen in zee biedt. In dit gebied vind je honderden vogels op de Niaoyu Lin (niaoyulín), het “Vogeltaal-woud”. Maar wees voorzichtig bij de vogelshow – de vogels pikken graag geld uit uw handen. Het Nationale Recreatiegebied Gouden Kiezelstrand (Golden Pebble Beach National Resort; jînshí tïn guójiï lü yóu dùjiàqù) biedt een keur aan activiteiten, variërend van golf tot paintballen. Scuba-duiken is ook een populair tijdverdrijf; de heldere wateren voor Dalian zijn ‘s zomers zeker een uitstapje waard. Tot de plaatselijke bewoners daarvan behoren de dolfijnen, waarvan u met een beetje geluk een glimp kunt opvangen. Beide stranden liggen ten noordoosten van de stad bij de bloeiende Economic Development Zone. Je kunt er zwemmen en je in de warme maanden als toerist op andere manieren vermaken, maar door de menigten zijn de parken misschien wel het aangenaamst in het laagseizoen, als je wat tijd bij de oceaan kunt doorbrengen zonder het gedrang.

Andere gebieden aan zee kunnen voor buitenlanders moeilijker te vinden zijn. Ze beschikken niet over het mooie zand en de faciliteiten van de beter ontwikkelde stranden, maar ze kunnen ook plezierig zijn om te verblijven en mogelijkheden bieden om te vissen. Helaas is het overal in de buurt van de binnenstad van Dalian onmogelijk om bij de zee te komen – de haven is zwaar beveiligd – evenals dat het geval is bij Lüshun in het zuiden, dat een marinebasis is.

Wie ander vertier zoekt kan een bezoek brengen aan de Sun-Asia Ocean World (shèngyà haiyáng shìjiè), een van China’s grotere aquaria met een onderzeese tunnel. Een andere optie is de Bosdierentuin (Forest Zoo; sênlín gongyuán), die in de dichtbeboste heuvels om de stad ligt. De eigenlijke dierentuin is tamelijk klein en niet zo bijzonder. Ze hebben wat reuzenpanda’s, maar wees gewaarschuwd: reuzenpanda’s in Chinese dierentuinen slapen liever dan dat ze ronddartelen. Interessanter zijn de wasbeerachtige kleine panda’s, Siberische tijgers en andere tijgersoorten, Pater Davidsherten en een paar andere echt ongewone dierentuinbewoners. Aan de andere kant van de dierentuin kan een safaririt worden gemaakt. Het beste deel van de Bosdierentuin is de enorme kabelbaan die een oogverblindend uitzicht biedt op Dalian en de natuurlijke achtergrond van de dierentuin. Dwars door de dierentuin, die misschien beter “Bergdierentuin” zou kunnen heten, loopt een tamelijk steil wandelpad door enkele aantrekkelijke bossen en heuvels. De Bosdierentuin heeft ook een aquarium, maar in deze visminnende stad bieden restaurants en markten een beter assortiment aan van levende oceaanbewoners dan de commerciële aquaria.

Tot de aardige plaatsen om wat tijd door te brengen behoren het Xinghai-

park (xînghai gongyuán), gelegen aan de kust en aan de rand van de stad, en het Zhongshan-plein (zhongshïn guangchang), midden in de binnenstad. Op het plein is een Jumbotron tv-scherm opgesteld, waarop vaak films of voetbalwedstrijden worden vertoond of, een echt surrealistische belevenis, oude Woody Woodpecker of Tom and Jerry tekenfilms die in het Chinees zijn nagesynchroniseerd. Je ziet hier ook nogal eens muzikanten, dansers, modeshows of andere entertainers. Het is een heel aangename plaats om je te ontspannen en naar mensen te kijken, iets wat ook de plaatselijke bevolking graag doet. Kijk ook uit naar de bereden politie hier, Dalian is de enige stad in China waar dienders te paard patrouilleren, en het zijn allemaal vrouwen.

Noordoost-China

10 prachtige bestemmingen in Dalian en China