Noordoost-Kenia (provincie North Eastern)

Swipe

Noordoost-Kenia (provincie North Eastern)

Een bezoek aan het noordoosten van Kenia is een af te raden avontuur voor de gemiddelde vakantieganger. Het is er heet, stoffig en droog met alle daarbij behorende ongemakken. Er is geen touroperator die het in z’n programma opgenomen heeft en u zult weinig mensen kunnen vinden die met enig enthousiasme u een tocht in de richting van Garissa, Wajir en Mandera zullen aanbevelen. En, heel belangrijk, het is niet ongevaarlijk vanwege de schermutselingen die hier regelmatig plaatsvinden met inwoners van Somalië die illegaal proberen Kenia binnen te komen.

Raadpleeg daarom altijd de politie over de route die u wilt nemen en ga nooit alleen. Vertel ook wat uw volgende plaats van bestemming is. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen die u kunt en moet nemen: de situatie kan van het ene op het andere ogenblik veranderen. Niettemin, het noordoosten van Kenia hoort bij Kenia als de Noordzee bij Scheveningen of Oostende, het is een fascinerend gebied voor diehards en voor de avontuurlijk aangelegde backpackers. Maar zelfs in deze categorieën: alleen voor diegene die zelfstandig vrijwel ieder probleem het hoofd kan bieden.

Op de tocht naar het uiterste noordoosten houden we zoveel mogelijk de grenszijde met Somalië aan. De tocht wordt lang en zwaar, de afstand tussen Malindi en Mandera is ruim 1000 kilometer, de afstand tussen Isiolo en Mandera, een alternatief voor degenen die naar het noordoosten willen, bedraagt toch nog bijna 700 kilometer. De tocht gaat over onverharde wegen, áls er al wegen zijn. Vooral het laatste stuk naar Mandera zou er, afhankelijk van het seizoen en van de wind, wel eens weinig zichtbare weg kunnen zijn. Gelukkig is er altijd wel enige vorm van een track zichtbaar en anders komt u vast wel ergens een karavaan tegen waarvan de leider in de omgeving bekend is.

Het landschap is monotoon. U zult vrijwel altijd met een strakblauwe hemel en met de horizon geconfronteerd worden. Er zijn onderweg kleine nederzettingen, er zijn wat handelskaravanen (als de omgeving veilig is), u doorkruist woestijnen en hoogvlaktes. Geen route voor een gewone auto derhalve, zonder een 4WD hoeft u niet eens aan het avontuur te beginnen. Want avontuur... dat is iets wat u vrijwel zeker meemaakt. Ga er niet van uit dat u onderweg van alles kunt kopen, ook al zijn er enkele grotere plaatsen langs de route. Er zijn wel enkele pompstations onderweg, maar zorg ervoor dat u een paar jerrycans met brandstof in uw bagage heeft. Tank en jerrycans altijd vol houden. En natuurlijk water, véél water.

Als er genoeg aanbod is dan vliegt Kenya Airways u rechtstreeks van Wilson Airport in Nairobi naar Garissa. Met de bus kunt u ook in Garissa komen en het is zelfs mogelijk om het verre Mandera per bus te bereiken. Soms is er enkele malen per week een busverbinding met Garissa, afhankelijk vanuit welke plaats u reist, maar om in Mandera te komen moet u er niet op rekenen dat u er vaker dan eenmaal per week kunt arriveren of vertrekken. Onder normale omstandigheden kunt u zelfs viermaal per week vanuit Nairobi naar Garissa. De tocht duurt ongeveer acht uur en in verband met de toestand van de wegen is er geen enkel comfort te verwachten.

Reizen per openbaar vervoer heeft een belangrijk voordeel: het is veiliger dan het reizen op eigen gelegenheid. Het nadeel is dat u lang niet overal kunt komen, er zijn zelfs plaatsen waar de passage van een matatu de mensen doet opkijken. Houd er echter rekening mee dat u bij openbaar vervoer altijd een voorbehoud moet maken. Zonder kennisgeving vallen er bussen uit en dat kan zijn vanwege de onstabiele toestand in het gebied of vanwege de toestand van de wegen. Enkele busondernemingen hebben al besloten om geen bussen meer te laten rijden boven de lijn Garsen-Isiolo.

10 prachtige bestemmingen in Noordoost-Kenia (provincie North Eastern) en Kenia