Noordoost-Kenia (provincie North Eastern)

Swipe

Boni National Reserve

•    Oppervlakte: 1340 km2
•    Provincie: North Eastern
•    Te bereiken vanuit/via: Malindi
•    Beste bezoektijd: buiten de regenseizoenen
•    Diersoorten o.a.: olifanten en topi’s
•    Vogelsoorten: onbekend
•    Landschap: laagland
•    Verblijfsmogelijkheden: nabij het Kiunga B.G. zijn enkele lodges en hotels
•    Bijzonderheden: het enige N.R. op zeeniveau in Kenia
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe         link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

In elk geval heeft u een 4WD nodig. Het Boni N.R. ligt aan de grens met Somalië en is een van de minder bekende gebieden van Kenia. Dat heeft alles te maken met de bereikbaarheid. Vanuit Nairobi moet u op een reistijd van twee dagen rekenen. Daarom wordt het reservaat hoofdzakelijk bezocht door toeristen die aan de noordelijke kust verblijven en een dag op safari willen. Vanuit Nairobi volgt u de A109 in zuidelijke richting, via het Tsavo N.P. bereikt u, door even voorbij Tsavo linksaf te slaan Malindi. Daar rijdt u via de B8 naar het noorden, slaat bij Garsen rechtsaf en volgt de weg naar Hindi. Vanuit Hindi rijdt u noordwaarts tot Bodhei, waar u rechtsaf slaat. Via Magai en Kiunga bereikt u Dar es Salaam, uitgangspunt voor een bezoek aan zowel Dodori N.R. en Boni N.R. als aan het Kiunga B.G.. Geschatte afstand vanaf Nairobi: 850 kilometer. Onderweg kunt u tanken in Sultan Hamud, Kibwezi, Tsavo, Malindi, Garsen en Witu. De noordelijke route via Thika, Kangonde, en Hola naar Garsen en verder is weliswaar iets korter, maar aanmerkelijk moeilijker. Een alternatief? Nabij het Kiunga B.G. is en landingsstrip voor kleine vliegtuigen.

Algemene informatie

Het Boni N.R. grenst aan Somalië dat via een zandweg bereikbaar zou zijn. Er is echter geen officiële grensovergang en het is dan ook niet verstandig om een uitstapje naar dat land te maken. Grenspatrouilles zijn van nature tamelijk wantrouwend. Het reservaat is vanuit Dar es Salaam toegankelijk, er zijn echter nauwelijks gebaande wegen. Voor ‘offroaders’ is het een prima gebied. Neem in elk geval een gids mee, dat verkleint de kans op verdwalen aanmerkelijk. Raadpleeg daarvoor de lokale overheid van Dar es Salaam of regel uw tocht naar het reservaat vanuit het nabijgelegen Kiunga.

Flora en fauna

Het bosrijke gebied is het enige reservaat in Kenia dat zich op zeeniveau bevindt en gevoed wordt door grondwater. Het is er vrijwel altijd groen, met uitzondering van de iets hoger gelegen gebieden waar zich vooral grasland bevindt. Hoger dan 100 meter boven zeeniveau reikt het park echter niet. Door de aanwezigheid van het grondwater waarmee een constante aanvoer van vers voedsel gegarandeerd is leven er, vooral in tijden van droogte, grote hoeveelheden olifanten in het Boni N.R.. Verder vindt u er giraffes en diverse antilopensoorten zoals topi’s en duikers.

Accommodatie

Er zijn geen overnachtingsmogelijkheden in het Boni N.R.. U zou er zelf uw tent op kunnen slaan, maar het is verstandig om dat in overleg met de plaatselijke overheid die het reservaat in beheer heeft te doen. Als u een wat luxer onderkomen zoekt moet u het park verlaten. Tussen Kiunga en Mkokoni ligt de fraai gelegen en goedgeoutilleerde Malango Wa Chano Lodge. Nabij het Kiunga N.R. zijn eveneens diverse lodges.

10 prachtige bestemmingen in Boni National Reserve en Kenia