Wajir
Komend vanuit Garissa zijn er twee mogelijkheden om Wajir te bereiken. Als u ondanks het bovenstaande besluit om toch Liboi aan te doen dan gaat u terug via de A3 tot bij Dabaab. U rijdt dan rechtsaf via de C83 verder naar het noorden totdat u na zo’n 170 kilometer onverharde en slecht berijdbare weg de wat betere B9 bereikt die u, als u rechtsaf slaat bij Wajir brengt. Deze B9 vormt de verbinding met Isiolo en u kunt de weg ook bereiken door even buiten Garissa in de richting Liboi linksaf te slaan en via de al even miserabele C81 de B9 op te zoeken. Voor degenen die vanuit het oosten een bezoek willen brengen aan het Rahole N.R. en de aangrenzende parken is dit zelfs de enige optie. Na 60 kilometer op de C81 bereikt u de afslag naar de parken. Daarna is het nog ruim 90 kilometer om op de B9 te komen.
Hoe u de weg ook aflegt, informeer, voordat u op stap gaat naar de mogelijkheid om er te komen, de route is uit veiligheidsoverwegingen regelmatig afgesloten. De bevolking in Wajir is voor een belangrijk gedeelte van Somalische afkomst. Ze ontvluchtten Somalië nadat de UN er onder bescherming van het Amerikaanse leger een voedselprogramma afwerkte. Dat was in 1992. De Amerikanen hebben het gebied allang weer verlaten maar vele duizenden gewapende Somaliërs bleven in Kenia en maken op geregelde tijden bepaalde gebieden onveilig. Vroeger bestond Wajir uit een enkele oase waar de karavanen stopten om water in te nemen en het vee te drenken. Die bronnen zijn er nog steeds en ze vormden in het verleden vaak de inzet van verbeten oorlogen tussen diverse volkeren.
Het hoogtepunt van de ongeregeldheden vond plaats in 1984 waarna de Keniaanse regering ingreep en er een hoeveelheid militairen samenbracht. Men probeerde de elkaar bestrijdende volkeren met elkaar te verzoenen, maar men slaagde daar slechts ten dele in. Vooral het Degodiavolk weigerde gebruik te maken van de afgekondigde algemene amnestie en er bleef de militaire gezaghebbers weinig anders over dan de strijders van dit volk gevangen te zetten. Het probleem was echter dat er onvoldoende ruimte voorhanden was en men besloot om het volk samen te drijven op een nabijgelegen militaire landingsstrip waar ze met weinig voorzieningen moesten zien te overleven. Velen slaagden daar niet in en vooral uitdroging maakte vele slachtoffers. Nog steeds leven de volkeren onder protest naast en met elkaar en regelmatig gebeuren er onverklaarbare dingen. Als toerist hoeft u daar overigens niet bang voor te zijn.
Wat u in elk geval moet bezoeken is de markt van Wajir, uniek in Kenia. De verkopen vinden plaats vanuit grashutten en het geheel levert fabelachtige plaatjes op. Verse groente en fruit zijn slechts zelden voorhanden, u kunt er wel miraa bemachtigen, takjes en blaadjes die een stimulerende uitwerking hebben en een min of meer gelegaliseerde softdrug vormen (zie ook bij Meru). Het aardewerk dat op de markt verkocht wordt is van hoge kwaliteit en zou een leuk souvenir kunnen vormen. Er is echter een probleem: hoe krijg je het onbeschadigd in de bewoonde wereld? Natuurlijk kijkt u even bij de bronnen, u vindt ze even buiten de stad in noordelijke richting.
Onderdak
In Wajir zijn enkele hotels en guesthouses, wees echter bijzonder voorzichtig met uw eigendommen. Verwacht geen of weinig comfort, hoewel het in het Nairobi Hotel en het Malab Guesthouse mogelijk is om een douche te nemen en onder muskietennetten te slapen. Als er elektriciteit is maakt u zelfs kans op een ventilator.Noordoost-Kenia (provincie North Eastern)
Rondreizen
Deze avontuurlijke en zeer afwisselende rondreis door Kenia, Tanzania en Zanzibar is uitermate geschikt voor de liefhebber van safari, Afrikaans wild en...
Rondreizen-Hotel
We bezoeken de bekendste natuurgebieden van Kenia, zoals het Masai Mara National Reserve en het Amboseli National Park, vanwaar we een spectaculair...
Rondreizen-Hotel
Al het moois van Afrika zie je terug in Kenia. Zo reis je hier van imposante wouden naar uitgestrekte savannes. Tijdens deze groepsreis speuren...