Noordwest-Bulgarije

Swipe

Belogradchik

Een van de meest interessante plaatsen in het noordwesten van Bulgarije is Belogradchik (Belogradcik). Het ligt op een laagvlakte en wordt aan alle zijden omsloten door middelgebergte. Men zegt dat de Belogradchishkite skali (de Belograadse rotsformaties) met grote voorsprong de spectaculairste zijn die in Bulgarije te vinden zijn. Hoewel de naam van de stad iets liefelijks doet vermoeden, letterlijk betekent het ‘kleine witte stad’, het is vooral de indrukwekkende omgeving die mensen naar de plaats lokt. Vele poëten schreven er hun pen op stuk en kwamen superlatieven tekort om hun bewondering voor de schoonheid van de omgeving op papier te zetten.

Door de loop van de jaren kregen tal van rotsen of rotsformaties een eigen naam en werden omgeven door tal van legendes. Wat te denken van Adam en Eva, de Monniken, het Schoolmeisje, de Non of de Sphinx? De rotsformaties dienden als achtergrond voor vele films. Filmmakers uit de hele wereld kozen deze omgeving als locatie voor films van allerlei inhoud.

De aanwezigheid van de rotsen, uitlopers van het Balkan hooggebergte, zorgden ervoor dat Belogradchik al in de Romeinse tijd werd bewoond. Het gebied wordt op natuurlijke wijze aan de achterzijde beschermd tegen invallen. Er is een doorgang naar Joegoslavisch gebied, via de Belogradchik pas. Deze is echter zeer smal en uitstekend verdedigbaar. Het is dus niet vreemd dat zowel de Romeinen, de vroege Bulgaarse keizers, de Byzantijnen als de Turken hier versterkingen bouwden.

Vandaag de dag zou je niet zeggen dat de pas in vroeger dagen van grote betekenis was. De belangrijkste handelsroute tussen de Donau en de op Joegoslavisch grondgebied gelegen plaatsen voerde eeuwenlang over de Belogradchik pas. Honderden Bulgaren werden in de versterkingen opgesloten, gemarteld en vermoord tijdens de opstand tegen de Turken in het midden van de 19e eeuw. Over die moorden doet een bekend gruwelverhaal de ronde: als de Bulgaren het fort binnenkwamen moesten ze door een lage deur, zo laag dat ze er als het ware op handen en voeten door moesten kruipen; aan de andere kant van de deur stond een Turk met een zwaard.....…

Bezienswaardigheden Belogradchik

In de stad zelf kunt u een bezoek brengen aan het plaatselijke museum waar u zich een beeld kunt vormen van de lange historie van de plaats en natuurlijk brengt u een bezoek aan de 17 e-eeuwse Victoriaanse Sv.Georgikerk. De Huseyn Pasha moskee is niet meer in gebruik, maar het loont toch de moeite om er even een kijkje te gaan nemen. Zelfs de uiterlijke kentekenen tonen de welvaart die vroeger in Belogradchik moet hebben bestaan. In het Panavatahuis bevindt zich een galerie waar u allerlei fraaie zaken kunt kopen die in de plaats en de omgeving vervaardigd zijn.

Rabisha reservaat en de Magura grot

Op uw weg in de richting van Vidin moet u nog een klein ommetje maken. Als u Belogradchik in het noorden, richting Veshtitsa, verlaat komt u bij Rabisha en wat verderop bij Tolovitsa. Tussen beide plaatsen in ligt het Rabisha reservaat, een prachtig natuurgebied met de Magura grot, ook bekend onder de naam Rebisha. Men heeft er werktuigen ontdekt die toebehoorden aan jagers die rond 2700 v.Chr. in de grot moeten hebben gewoond. De aangetroffen rotstekeningen geven enig inzicht in de wijze waarop deze oermensen leefden. Opvallend is dat de vrouwenfiguren groter zijn dan de mannenfiguren en men neemt aan dat de man ondergeschikt was aan de vrouw. Ook kunt u er rotstekeningen bewonderen die jachttaferelen voorstellen. Het is onduidelijk op welke wijze de link moet worden gelegd tussen de oerbewoners en de tekeningen van de giraffes die er werden aangetroffen.

Er zijn nog veel meer grotten in dit gebied. De grotten van Magura zijn uitstekende bewaarplaatsen voor de wijnen die hier worden geproduceerd. Nabij de berg Rabisha is er zelfs een waar de champagne koel wordt gehouden. Het klimaat in dit gebied vertoont namelijk een sterke gelijkenis met die van Champagne in Frankrijk en in dit gebied wordt dan ook, uniek in Bulgarije, champagne gemaakt. In de directe omgeving van het complex bevindt zich een motel, waar u ook de inwendige mens kunt versterken. Als u er wilt overnachten dan kunt u dit vooraf eventueel bespreken via Hotel Tourist in Belogradchik. 

10 prachtige bestemmingen in Belogradchik en Bulgarije