Noordwest-Bulgarije

Swipe

Berkovitsa

Vanuit Vratsa bereikt u Berkovitsa het gemakkelijkst door op ongeveer 6 kilometer noordelijk van Vratsa linksaf te slaan richting Vârshets (dat u overigens links laat liggen) en Burzia. U zult merken dat het landschap in deze streek wat minder woest is, de hoge bergen heeft u, zij het tijdelijk, min of meer achter u gelaten. De plaats werd gebouwd op de ruïnes van een middeleeuwse nederzetting.

Kaleto

In Berkovitsa kunt u een bezoek brengen aan Kaleto, een fortificatie van een vroegere leenheer en de Sv. Bogoroditsakerk met z’n klokkentoren uit 1762, waar tal van iconen en fraai houtsnijwerk te bewonderen zijn.

Etnografisch museum

Het etnografisch museum herbergt veel lokale kunst en u kunt hier onder meer kennismaken met de eertijds bekende geelgroene pottenbakkersproducten. Tegenwoordig wordt dit nauwelijks meer als huishoudelijk artikel gebruikt, u zou dus kunnen denken aan een tamelijk uniek souvenir. In het dorp werken nog enkele pottenbakkers bij wie u het, als u dat wilt naar eigen inzicht, kunt kopen of bestellen.

Museum Ivan Vazov

Een ander museum is gewijd aan de Joost van den Vondel van Bulgarije: Ivan Vazov. In feite vindt u er de attributen die door Vazov werden gebruikt ten tijde van zijn verblijf aldaar, hij woonde en werkte er (als rechter) twee jaar. Over dat werk valt nog wel wat te vertellen. Vazov was namelijk door de centrale overheid aangesteld op grond van het feit dat hij kon lezen en schrijven, een kunst die in 1879 nog maar weinig Bulgaren onder de knie hadden, laat staan de inwoners van het dorp Berkovitsa. Vazov had echter geen enkele juridische achtergrond en hij was dan ook niet blij met de ‘benoeming’. Hij heeft het er overigens niet moeilijk mee gehad, zijn meest spectaculaire zaak was een proces tegen een hond die een schaap had verwond, zodanig dat het dier eraan was overleden. Vazov veroordeelde de hond ter dood.

Heel wat sappiger zijn de verhalen over zijn affaire met een 19-jarig Turks meisje. Contact met Turken kon in die tijd natuurlijk helemaal niet, laat staan een verhouding met een Turkse vrouw. Het meisje heette Zihra en ze was getrouwd geweest met een veel oudere Turkse leraar die vooral veel dronk. Hij was dan ook verdronken en wel in de rivier waarin hij in benevelde toestand terecht kwam. Op zekere dag bleek de weduwe onderdak gevonden te hebben bij Vazov die haar, gerold in een vloerkleed, zijn huis had binnengesmokkeld. De 27-jarige Vazov zag in haar zijn grote liefde, maar dat was niet wederzijds, na korte tijd verliet ze hem om samen te gaan leven met een Bulgaarse officier.

Haiduski Vodopadi watervallen en Kom

In de heuvels rond de plaats zijn tal van wandelingen uitgezet, onder andere naar de Haiduski Vodopadi watervallen. Als u het hogerop wilt zoeken dan valt een tocht naar de top van de berg Kom te overwegen, u klimt dan naar een hoogte van 2106 meter.

Petrohan pas

Vanuit Berkovitsa moet u zeker een kijkje gaan nemen op de Petrohan pas, zo’n 25 kilometer in de richting van Sofia (u kunt deze pas ook ‘nemen’ als dagtocht vanuit Sofia). De pas is niet erg hoog, hij ligt op 1446 meter boven de zeespiegel, maar de omgeving ervan is zeer de moeite waard. Er zijn diverse wandelingen uitgezet en u moet niet vreemd opkijken als u onderweg het pad kruist met reeën en herten.

Klissura klooster

Tussen de Petrohan pas en Berkovitsa bevindt zich het Klissura klooster, gewijd aan Cyrillus en Methodius. Het is in de jaren negentig van de 20ste eeuw geheel gerenoveerd. Het oorspronkelijke bouwwerk dateert uit de eerste helft van de 13e eeuw. De schatten die tot het klooster behoren zijn niet bijster spectaculair, maar het ligt in een schitterende omgeving waar prachtige wandelingen te maken zijn. Zo kunt u naar de Todorini Kukli top gaan vanwaar u een adembenemend uitzicht over de wijde omgeving heeft.

10 prachtige bestemmingen in Berkovitsa en Bulgarije