Noordwest-Bulgarije

Swipe

Chiprovtsi

Er zijn wel een paar redenen te verzinnen om een bezoek te brengen aan Chiprovtsi. Het stadje, met een duidelijke streekfunctie, ligt aan de voet van de hoogste bergen van het westelijke Balkangebergte die de grens vormen met Joegoslavië. U kunt er de grens niet overschrijden, daarvoor moet u naar de veel noordelijker gelegen Belogradchik pas of de Vrushka Chuka pas. Zowel vanuit Montana als vanuit Berkovitsa is Chiprovtsi gemakkelijk te bereiken. De stad was en is bekend om zijn tapijtweverijen. Oorspronkelijk was het een mijnwerkersstad, in de omgeving werd vanaf de late middeleeuwen veel zilver gevonden en nog steeds vormen de mijnen een belangrijke bron van inkomsten voor de plaatselijke bevolking. De oorspronkelijke bewoners waren, in tegenstelling tot de slaven, blond van haar en blauw van ogen en dus afkomstig uit noordwestelijker gebieden. Ze brachten nieuwe technologieën op het gebied van de mijnbouw, ze introduceerden ook het rooms-katholicisme in de streek.

Hierdoor werd, ondanks de Turkse overheersing, Chiprovtsi een bolkwerk voor de katholieken. Veel kinderen werden naar Italië gestuurd om er te worden opgeleid tot geestelijke. Enkele vooraanstaande katholieken uit de 17e eeuw, onder wie de aartsbisschop van Sofia, Peter Bogdan Bakshev, werden in Chiprovtsi geboren. In 1688 schreef de stad historie door in opstand te komen tegen de Turken, daarbij geholpen door troepen uit Oostenrijk, althans, dat dacht men. De Oostenrijkse troepen bereikten de stad nooit en Chiprovtsi werd door de Turken met de grond gelijkgemaakt. Honderden inwoners werden gedood en het duurde tot 1737 voordat de overlevenden en hun nageslacht toestemming kregen naar hun geboortegrond terug te keren.

Souvenirs

Aanbevolen souvenirs: gouden sieraden en (nou ja) wollen vloer- of wandkleden. U kunt deze kleden ook in Sofia kopen, ze kosten daar het dubbele en in veel gevallen zijn ze ‘made in China’, ook in het etnografisch museum van Sofia. Als u in de gelegenheid bent moet u in Chiprovtsi de lokale specialiteit proeven: kurban-chorba, een stoofpot met een stuk vers geslacht schaap als hoofdbestanddeel. Meestal, omdat het in grote hoeveelheden moet worden klaargemaakt, zult u het uitsluitend kunnen bemachtigen rond een feestdag (waarvan er in Chiprovtsi vele zijn).


Plaatselijk museum

Men bezoekt Chiprovtsi vanwege de omgeving, de stad zelf heeft weinig te bieden. Het plaatselijke museum biedt een mooi beeld van de geschiedenis van de stad. Waarschijnlijk is het museum niet open, op uw verzoek gaat er iemand van de museumadministratie (gevestigd recht tegenover het museum) met u mee.

Sv. Vâzneseniekerk

De Sv. Vâzneseniekerk (Verrijzeniskerk) herbergt een schat aan iconen, in de meeste gevallen zult u ook hier op zoek moeten naar iemand die de kerk voor u opent. In de tuin rond de kerk vindt u overblijfselen van een rooms-katholieke basiliek.

Ruïnes van het Gushkovski klooster

Er zijn enkele kloosters in de omgeving die uw attentie verdienen. De totale bevolking komt op 6 december, de dag van Nikulen (St.Nicolaas) bijeen op de ruïnes van het Gushkovski klooster voor het opdragen van een openluchtmis.

Chiprovski klooster

Het Chiprovski klooster, even buiten de stad in de richting van Montana, deelt de roemruchte historie van het plaatsje en werd, na de opstand in 1688 eveneens platgebrand en totaal verwoest. Het klooster heeft iets mysterieus en het wordt dan ook nauwelijks bezocht. Juist daarom zou het een bezoek waard kunnen zijn. Streng gelovige mensen bezoeken dit klooster omdat aan de altaarmuur bijzondere krachten worden toegeschreven. Er zou een geneeskrachtige werking van uitgaan en als u let op de geschenken die zijn achtergelaten door mensen die er ook inderdaad genezing vonden, dan kunt u wellicht iets van het mystieke begrijpen. Anders dan bij de meeste kloosters kunt u er niet overnachten, ook niet in noodgevallen. Overnachting is slechts mogelijk nadat de abt heeft vastgesteld dat uw geestelijke nood daartoe aanleiding geeft.

Een tiental kilometers verderop, nog steeds in de richting van Montana, u heeft nu inmiddels het dal waarin Chiprovtsi gelegen is verlaten, ligt het Lopushanski klooster. Het klooster kreeg bekendheid vanwege het feit dat Ivan Vazov er enige tijd verbleef en er wat van zijn werk schreef. Hij zocht rust in het klooster dat gelegen is te midden van dennenbossen. U bezoekt het klooster vanwege de iconen waarvan er enkele zeer waardevol zijn. Ze werden vervaardigd door de Bulgaarse meester Stanislav Dospevski uit de Samokov school.

Wandelingen

Vanuit Chiprovtsi kunt u tientallen wandelingen maken in het gebergte. U kunt naar de Midzhur op 2186 meter en naar de Martinova Chuka met een hoogte van 2026 meter, om maar eens een paar voorbeelden te noemen. Ook kunt u een bezoek brengen aan de Chiprovtsi watervallen en aan de Mishin Kamuk grot. Ook vanuit tal van dorpen in de omgeving en vanaf het Lopushanski klooster zijn wandelingen uitgezet. Wilt u ten volle genieten van de omgeving dan kunt u wellicht gebruikmaken van de diensten van een gids.

Noordelijk van Chiprovtsi, op de weg in de richting van Belogradchik, bevinden zich de dorpen Dolni Lom, Gorni Lom en Chuprene. Sinds kort kunt u vanuit dit gebied een wandeling maken naar de top van de 2168 meter hoge Midzhur, in feite op de grens met Joegoslavië en daarom in het verleden verboden gebied. Het wandelpad is goed aangegeven, maar u zult ervoor moeten zorgen dat u voldoende eten en drinken meeneemt, er is geen plaats onderweg waar u iets kunt bemachtigen. Als u optimaal wilt genieten van een nog onontdekt gebied, huur dan een gids, raadpleeg de administratie van het museum in Chiprovtsi of de receptie van Hotel Tourist in Belogradchik.

 

Verdere informatie Chiprovtsi

Op toeristisch gebied is er in Chiprovtsi nog veel te ontwikkelen. De administratie van het museum helpt u verder, zowel aan een adres voor onderdak als aan een gids. Verder zijn ze u behulpzaam bij alles waarover u nadere informatie wenst (en ze openen het museum voor u als dat, zoals gebruikelijk, gesloten is). Tel. 09554-2168. U kunt ook overnachten in het Lopushanski klooster, men is daar volledig op toeristen ingesteld.

10 prachtige bestemmingen in Chiprovtsi en Bulgarije