Noordwest-Bulgarije

Swipe

De Iskâr kloof

Het zal duidelijk zijn dat de kloof door de loop van de eeuwen gevormd is door de rivier Iskâr. Deze rivier ontspringt in het Rilagebergte en mondt ten noorden van Pleven uit in de Donau. Hij heeft zich dan wel een weg gebaand dwars door het gebergte dat het noorden van Bulgarije scheidt van het midden. De rivier is niet bevaarbaar maar wordt op sommige plaatsen door wildwatervaarders als een uiterst appetijtelijke uitdaging gezien. Links en rechts gaan de bergen hoog op, op een aantal plaatsen tot boven 2000 meter, u heeft de indruk steeds dieper in de kloof af te dalen.

Monument ter nagedachtenis aan 24 partizanen

Nabij Rebrovo kunt u de doorgaande weg naar links verlaten om een bezoek te brengen aan het monument ter nagedachtenis aan 24 partizanen die er in mei 1944 omkwamen tijdens gevechten met legereenheden. Hun leider was van Britse komaf en naar hem, Frank Thompson, die eveneens het leven liet, is een stukje verder op de doorgaande weg een klein dorpje, eigenlijk niet veel meer dan een treinstation, genoemd. U zult trouwens veel treinstations passeren. Niet omdat het hier nu zo druk bevolkt is, maar vanwege het feit dat veel inwoners uit Sofia een dagtrip maken naar de kloof.

Gara Lakatnik

Vanaf elk station kunnen, doorgaans goed uitgezette, wandelingen worden gemaakt. Het meest geliefde reisdoel is het Gara Lakatnik, het Lakatnik station. Het bevindt zich in een van de meest woeste gedeelten van de kloof met schitterende rotsformaties. Een wandeling naar de Lakatnishi skali (Lakatnikse rotsformatie) is een uitdaging voor iedereen. In de omgeving bevinden zich ook diverse grotten die op weer andere mensen een bijzondere aantrekkingskracht hebben. De natuur is op vele plaatsen adembenemend mooi met rotsformaties, spelonken en watervallen.

Elisseina

Ongeveer 13 kilometer voorbij Lakatnik ligt het dorpje Elisseina. U kunt hier de weg opnieuw verlaten en via een andere, smallere en voor beginnende automobilisten niet zo’n aantrekkelijke kloof, in de richting van Ossenovlag te rijden. U deelt de kloof opnieuw met een rivier, de Gabrovnitsa.

Sedemte Prestola klooster

Na ongeveer 15 kilometer bereikt u het Sedemte Prestola klooster, letterlijk het ‘zeven altaren’ klooster. Aan weerszijden van het hoofdaltaar zijn nog drie bij-altaren geplaatst, elk in een eigen ruimte waarin behalve het altaar ook interessante iconen te bewonderen zijn.

Vanuit het klooster kunnen wandelingen worden gemaakt en u kunt in het klooster overnachten. Denk eraan dat er weinig geasfalteerde wegen in deze omgeving zijn, goed schoeisel en een behoorlijke conditie zijn zeer noodzakelijk. Het klooster ligt nogal afgelegen en het kan zijn dat het gesloten is. Uw verzoek om toegang door een klop op de deur wordt in het algemeen gehonoreerd.

Cherepishki klooster

Nog eens 15 kilometer verderop gerekend vanaf de plaats waar u de weg verliet en daardoor veel eenvoudiger bereikbaar, ligt het Cherepishki klooster. U vindt het tussen Zverino en Mezdra. Het vroegste klooster werd al in de 14e eeuw op deze plaats gebouwd. De Turken verwoestten het en het klooster in zijn huidige vorm dateert uit de 17e eeuw. In de kloosterkerk bevinden zich werken van de stichter van het klooster: Pimen Zografski. Hij was niet alleen geestelijke maar ook kunstenaar. Tot de collectie kloosterschatten behoren tevens fresco’s van de bekende meester Papa Vitan.

Ook het houtsnijwerk is de moeite van het bekijken waard. Tot het kloostercomplex behoort een museum. Het is weliswaar klein, maar het bevat interessante werken. Als u besluit om het klooster te bezoeken, houd er dan rekening mee dat er op 15 augustus, de dag van Maria-Hemelvaart, duizenden dagjesmensen het klooster bezoeken en het een grote picknickplaats lijkt. Ook in dit klooster kunt u overnachten (behalve dus rond 15 augustus).

Algemene informatie Iskâr Kloof

Onderweg zijn er mogelijkheden om de inwendige mens te versterken of om iets eetbaars te kopen, elk dorpje en elk station heeft wel een mogelijkheid. Verwacht geen restaurants met ook maar enige allure en u zult genoegen moeten nemen met de Bulgaarse pot. Uw wandelingen voeren vaak naar een chalet, ook daar kunt u terecht voor een hapje en een drankje. U kunt niet reserveren voor een overnachting in een van de genoemde kloosters, er is geen telefoon.

10 prachtige bestemmingen in De Iskâr kloof en Bulgarije