Noordwest-Bulgarije

Swipe

Montana

De hoofdwegen uit Vratsa en Berkovitsa komen in het noorden samen in Montana, een stadje dat vooral z’n bestaan dankt aan het feit dat vele wegen hier bij elkaar komen. U kunt er naar het noorden om bij Lom de Donau te bereiken, naar het oosten om uiteindelijk in Pleven te geraken en behalve dus via twee verschillende wegen naar Sofia, de weg die wij verder zullen gaan volgen, naar het noordwesten om in Vidin te komen. Montana is geen mooie stad, u zult de Russische invloed duidelijk kunnen waarnemen.

De stad was in 1923, het jaar van de communistische opstand, heel even belangrijk. De leider van de opstand, Hristo Mihailov, was uit Montana afkomstig. De naam was toen trouwens nog Kutlovitsa, na de opstand werd de stadsnaam veranderd in Mihailovgrad. Na het terugdringen van het communistische bewind kon dat natuurlijk niet meer en in 1993 werd de stad, na een gehouden referendum, Montana genoemd, hoewel u de meeste bergen al achter u gelaten heeft. De oorsprong van de naam gaat ver terug: de Romeinen vestigden hier in de eerste eeuw van onze jaartelling een nederzetting met de naam Kastra ad Montanesium.

Historisch museum

In Montana is een klein historisch museum. Behalve wat feiten over de geschiedenis van de stad en de omgeving ervan, vindt u er ook vloerkleden, geweven in Chiprovtsi. De kostuums die u in het museum aantreft hebben allemaal een lokale oorsprong, met uitzondering van kleding die de laatste door het gebied trekkende nomaden droegen. Ze behoorden tot het (Griekssprekende) Karakachanivolk dat tot in de jaren vijftig van de 20ste eeuw nog door het westelijk gedeelte van het Balkangebergte trok. Door vermenging met de Bulgaarse bevolking is dit volk geleidelijk aan als volk verdwenen, althans in dit gedeelte van Bulgarije. In het oosten van het land treft u ze nog aan.

Wijnkelder Montana

Liefhebbers van wijnen moeten een bezoek brengen aan de plaatselijke wijnkelder waar wijn en likeur gestookt worden van de in de omgeving veel gekweekte frambozen.

Bingo Bulgarije 4*

Boek nu de supervoordelige BINGO 4* All Inclusive vakantie naar Bulgarije. De manier om voordelig op vakantie te gaan. Je kunt nu...

v.a. 354 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Montana en Bulgarije