Noordwest-China

Swipe

Noordwest-China

Noordwest-China of Xibei is een reusachtig groot gebied in China, dat bestaat uit de drie provincies Gansu, Qinghai, en Shaanxi en de twee autonome regio's in Noordwest-China Ningxia en Sinkiang.

De grootste stad in dit gebied is Xian. In de stad Xian vindt u het  zeer bezienswaardige Mausoleum van de Eerste Keizer van de Qin en het wereldberoemde Terracotta Leger.  Xian is een museumstad die bezaaid is met de historische overblijfselen uit lang vervlogen dynastieën, van de gerestaureerde stadsmuren tot de luister van het Terracotta Leger. U zult versteld staan van de bezienswaardigheden, evenals men vroeger al deed toen de stad Xian het startpunt vormde van de befaamde Zijderoute.

De relaxte stad Yinchuan is de hoofdstad van de autonome regio Ningxia Hui. Het dorre landschap in dit gebied wordt spaarzaam bevloeid door de  machtige Gele Rivier. De smalle Autonome regio Ningxia Hui in China’s kale noordwesten wordt in het zuiden begrensd door Gansu, en in het noorden door Binnen-Mongolië. Niet minder dan twintig procent van China’s islamitische Oeigoeren-minderheid woont in dit gebied. De Oeigoeren (Hui)-minderheid is afkomstig van de Zijderoute, die tijdens de Tang-dynastie Centraal-Aziatische handelaren naar China bracht. Een rijke geschiedenis waar de Oeigoeren trots op zijn.

Het lijkt of Hua Shan model heeft gestaan voor alle historische houtsneden die in China boven de keukentafels hangen.  Overhangende rotsen, afgelegen steile rotswanden, groepjes bomen en planten boven geheimzinnige kloven bepalen hier het beeld. Hua Shans ontzagwekkende pieken zijn adembenemend. Hua Shan ligt op een afstand van ongeveer 120 km van de oude hoofdstad Xi’an in de provincie Shaanxi.

Elke streek in China heeft wel een of twee plaatsen die je niet moet missen, en voor Xining zijn dat het Qinghai-meer, een 3600 meter hoog gelegen zoutmeer, en het Kumbum-klooster van de Tibetaanse geelkapsekte. Hoewel ze niet in de stad liggen, zijn beide met plaatselijk vervoer of de hulp van een locaal reisbureau gemakkelijk te bereiken en kunnen op één lange dagexcursie worden bekeken.

Gelegen aan de rand van de Gobi-woestijn vindt u Dunhuang, een oase van boeddhistische kunst. Met hoog oprijzende woestijnduinen op de achtergrond weerspiegelen de alhier gelegen Mogao-grotten de kracht van boeddhistische inspiratie. Ook de zeer bezienswaardige Mogao-grotten zijn om hun onvervangbare waarde op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Met bergen in het noorden en westen en een droge en dorre woestijn in het zuiden ligt Turpan in de zogenoemde Turpan-depressie, op z’n diepste punt 154 m onder de zeespiegel. Turpan wordt omgeven door de Gobi-woestijn. Het was een belangrijk centrum van handel en cultuur aan de Zijderoute en diende als een vaste halteplaats op de noordelijke Zijderoute. Tegenwoordig is het een fantastische plek om tochten door de woestijn te maken.

Wie tenslotte de stad Kashgar betreedt, betreedt de wereld van de `Sprookjes van Duizend-en-een-nacht'. Deze afgelegen en weinig bezochte stad in de autonome regio Xinjiang is een `must' vanwege het mooie landschap en de bedwelmende cultuur. U maakt hier kennis met de geuren en sfeer van een 2000 jaar oude islamitische stad. Op de openluchtmarkten lopen koeien en mensen door elkaar heen. Eeuwenoude moskeeën roepen op tot gebed.

10 prachtige bestemmingen in Noordwest-China en China