Noordwest-Zwitserland en Zurich

Swipe

Augusta Raurica

Op een afstand van 10 km ten oosten van Basel ligt de Romeinse ruïnestad Augusta Raurica. De Romeinse vestiging werd in 44 v.Chr. door Munatius Plancus gesticht en beleefde met 20.000 inwoners vooral in de 2de eeuw n.Chr. een grote bloei als handelsstad. De Alemannen verwoestten de plaats bij hun invallen in de 3de eeuw. De Romeinen bouwden toen een nieuwe fortificatie bij Kaiseraugst.

Het opgravingsgebied is uitgestrekt. Delen van de Romeinse stad liggen nog onder het huidige Augst. In de directe omgeving zijn in het bouwland veel ruïnes gevonden. Bordjes met loopafstanden in minuten verwijzen naar de verschillende bezienswaardigheden: een amfitheater, thermen (verwarmde baden), een baptisterium, tempelresten, winkels, rioleringen, enzovoort. Het indrukwekkendste zijn de resten van het Theater, waarbij zich ook het museum bevindt, en een fraaie reconstructie van een Romeins huis.

Romeins museum

Het museum bevat veel vondsten, waaronder de zilverschat van Kaiseraugst uit de 4de eeuw n.Chr. Naast het museum zijn onder afdaken vondsten (deels kopieën) opgesteld.

INFORMATIE AUGUSTA RAURICA. Geopend: di.-zo. 10-12 en 13.30-18, ma. 13.30-18 uur; van nov. tot en met feb. sluit men om 17 uur; een aantal gebouwen sluit dag. om 16.30 uur.

VERBINDINGEN: Auto: vanaf de autosnelweg de afslag Augst nemen, daarna volgt u de bruine borden met het opschrift Augusta Raurica.

Boot: juli-sept. vaart er di.-zo. een veerboot tussen Basel/Schifflande en Kaiseraugst en tussen Rheinfelden en Kaiseraugst.

Trein: vanuit Basel, Rheinfelden en Brugg. Stap uit op het treinstation Kaiseraugst. Vandaar loopt in 10 min. naar het Theater.

10 prachtige bestemmingen in Augusta Raurica en Zwitserland