Noordwest-Zwitserland en Zurich

Swipe

Brugg

Bij Brugg komen de rivieren Aare, Reuss en Limmat samen. Brugg werd reeds in de 12de eeuw door de Habsburgers gesticht. Hun stamslot ligt ten zuiden van het stadje. Bezienswaardig zijn de Schwarze Turm (12de eeuw), de Stadt kirche (12de eeuw en later) en het Stadt haus (18de eeuw).

Het Vindonissa Museum bevat vondsten uit het gelijknamige Romeinse kampement bij Luzern. In de omgeving liggen goed bewaarde kastelen, zoals die van Hallwil, Wildegg, Lenzburg en Habsburg.

Kasteel Habsburg

Het laatstgenoemde kasteel ligt op 514 m hoogte op de Wülpelsberg en beheerste de handelsweg van het Meer van Genève naar het Bodenmeer en daarmee de handelsweg van Frankrijk naar Duitsland. De slotheren trachtten vanhier uit ook de pas over de SintGot thard naar Italië te beheersen. Het westelijke deel van de sterkte is bewaard gebleven; het oudste deel dateert uit 1020 en heeft nog een 24 m hoge, vierkante gekanteelde toren. Tegen de toren leunt een gerestaureerd deel, een hoog huis met smalle ramen. Het is thans een veel bezochte plaats met onder meer een restaurant.

Verbindingen BRUGG

Trein naar Basel, Koblenz, Baden en Zürich.

Klooster

Ten oosten van Brugg ligt in Windisch het vroegere klooster Königsvelden, dat een van de fraaiste bouwwerken van de franciscanenorde is. Het dateert uit 1311. De kerk van het complex is bewaard gebleven met elf glasinloodvensters uit de 14de eeuw.

10 prachtige bestemmingen in Brugg en Zwitserland