Noordwest-Zwitserland en Zurich

Swipe

De waterval van Schaffhausen

Laufen/Neuhausen

De weg loopt van Marthalen door een golvend landschap naar Schaffhausen. Bij Laufen (eigenlijk bij Neuhausen) stort de Rijn zich over een harde kalk drempel waarna hij stroomversnellingen vormt en vervolgens op indrukwekkende wijze met donderend lawaai omlaagvalt. Men kan de waterval zowel vanuit de hoogte bekijken, achter de kasteelpoort van het slot Laufen, als 270 treden lager, waar een bordes tot vlak bij het neerstortende water reikt. De waterval is vooral in het voorjaar tijdens het smelten van de sneeuw in het brongebied van de Rijn (junijuli) en bij zware regenval zeker bezienswaardig. Wat betreft de hoeveelheid water die verwerkt wordt, is de Rheinfall de grootste waterval van WestEuropa. Hij ontstond ongeveer 6000 jaar geleden, valt over een breedte van 150 m over de 15 tot 23 m hoge kalkdrempel omlaag en kan maximaal 1.080.000 liter per seconde voorbij laten stromen. De hoeveelheid passerend water verschilt per seizoen: in de zomer gemiddeld 700.000 liter en bij een minimale water aanvoer 95.000 liter per seconde.

Boottochten

Het is mogelijk met een boot naar een rots in het midden van de waterval en naar de overzijde van de rivier (Neu hausen) te varen. Er varen ook boten over de Rijn naar Kreuzlingen aan het Bodenmeer, een mooie 4 uur durende tocht door een landschap met bossen, korenvelden en wijnbergen.

BEREIKBAARHEID

Bij Laufen wijzen borden met 'Rheinfall' de weg naar de toegang tot de waterval, die achter de kasteelpoort van het slot Laufen ligt (tegenwoordig restaurant en jeugdherberg).

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 164.50 p.p.

10 prachtige bestemmingen in De waterval van Schaffhausen en Zwitserland