Noordwest-Zwitserland en Zurich

Swipe

Schaffhausen

De aanblik van de schilderachtige stad Schaffhausen (40.000 inwoners) en hoofdstad van het gelijknamige kanton, wordt beheerst door de opmerkelijke 16de-eeuwse vluchtburcht Munot, het enige overblijfsel van uitgebreide verdedigingswerken. De omgang van de ronde toren biedt een uitzicht over stad en wijde omgeving.

Wandeling

Een goed uitgangspunt voor een wandeling door de stad is de Fronwagplatz, waar de oudste straten van de stad samenkomen. Twee i6deeeuwse bronnen domineren het aangezicht van het plein.

TOERISTENINFORMATIEKANTOOR, Fronwagplatz 4.

De barokke toren is de Fronwagturm (in 1747 herbouwd). Andere bewaarde torens in Schaffhausen zijn de Obertorturm (1273) en de Schwabentorturm (1370). Tal van eeuwenoude huizen hebben beschilderde gevels, vooral in de Vordergasse met het Haus zum Ritter (nummer 65), dat in 1570 met mythologische figuren en gebeurtenissen uit de geschiedenis van Rome werd beschilderd door de plaatselijke schilder Tobias Stimmer. De schilderingen zijn gedeeltelijk kopieën. De originelen hangen in het Allerheiligenmuseum. Andere interessante huizen in dezelfde straat hebben de straatnummers 26, 28 (1738), 47 (1763), en 61 (1653).

Münsterkerk

De Münsterkerk is een bekend Romaans bouwwerk uit de 11de eeuw. De kerk heeft drie schepen en is opgebouwd uit rode en gele zandstenen. Het gebedshuis behoorde oorspronkelijk tot het klooster van Allerheiligen. Tot het complex behoort de AnnaKapelle. Hier bevindt zich de in 1486 gegoten Osanna klok, die Schiller tot het Lied der Glocke inspireerde: de klok 'die de levenden roept, de doden beweent en de bliksem breekt'.

Ten noorden van de kerk staat een bronzen standbeeld van koning David met het hoofd van Goliath. In een deel van de vroegere abdij (met een Romaanse galerij in het interieur) is het Allerheiligenmuseum ondergebracht, met een rijke collectie prehistorische voorwerpen uit de omgeving en manuscripten en boeken uit de voormalige kloosterbibliotheek. Een aparte afdeling heeft betrekking op de geschiedenis van de stad.

Verbindingen

Boot naar Kreuzlingen (Bodenmeer). Trein naar Kreuzlingen (Konstanz), Winterthur en Zürich.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 164.50 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Schaffhausen en Zwitserland