Norte Chico: halfwoestijnen, stranden en landbouwoases

Swipe

Landschap en klimaat

Ook hier vertoont het landschap weer een driedeling in een kustgebergte, centrale laagvlakte en Andeshooggebergte. Naar het zuiden toe verdwijnt de centrale laagvlakte echter en gaat het kustgebergte direct over in het Andesgebergte. De Altiplano van het ‘Grote Noorden’ eindigt bij de zoutvlaktes ten oosten van Copiapó. Naar het zuiden toe wordt de Andes veel smaller en ligt de kam van het gebergte steeds dichter bij de kust. Hierdoor is de IVe región het smalste stuk Chili, circa 100 km breed. Nergens zijn de bergen in het ‘Kleine Noorden’ dus ver weg. Hoewel de IIIe región nog ‘Atacama’ heet, naar de woestijn die in het noorden van deze región begint, valt er naar het zuiden toe geleidelijk aan weer zoveel regen dat rivieren weer de zee bereiken. De Rio Copiapó stroomt als eerste rivier onder de Atacamawoestijn weer naar zee. Nog drie grote rivieren stromen in diepe dwarsdalen uit de Andes dwars door het kustgebergte naar zee. In die dalen liggen de belangrijkste steden.

Het ‘Kleine Noorden’ heeft een vrij stabiel gematigd klimaat. Langs de kust schommelen de gemiddelde jaartemperaturen rond 15 °C, de winters zijn vorstvrij en de zomers warm en zonnig, ideaal strandweer. Langs de kust is het ’s ochtends vaak bewolkt, en wordt het niet gauw te heet. In het binnenland zijn de temperaturen hoger en is het zeer droog. Regen valt in het Kleine Noorden alleen in de winter (jul.-sept.), de rest van het jaar is het droog. De warme en droge omstandigheden maken de rivierdalen bij uitstek geschikt voor de verbouw van tal van exotische vruchten, omdat de permanente rivieren voldoende water aanvoeren dat via kanalen en met moderne irrigatiemethoden over de akkers wordt geleid. Inmiddels horen deze valleien tot de rijkste landbouwgebieden van Chili.

Rondreizen

Groepsrondreis Antarctica

Deze groepsreis Antarctica is een gemakkelijke reis naar een moeilijk gebied. De ultieme kans om vanaf een comfortabel schip dit extreme continent...

v.a. 14999.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Landschap en klimaat en Chili