Northern Cape

Swipe

Northern Cape

100% Karoo en Kalahari

'Big Sky Country’, waarin Great Karoo, Kalahari en de Atlantische Oceaan in elkaar overgaan. Northern Cape betreft een typische plattelandsprovincie die wordt gekenmerkt door bergachtige wildernis, (semi)woestijn, duinlandschap en ‘strandveld’. Minimale menselijke invloeden geven de natuur hier ongekende macht, waardoor u geniet van onverstoorde zonsondergangen, felle bliksemschichten, plaatselijke regenval en landschappen die gedurende dag van kleur veranderen.

Mijngiganten

Dunbevolktheid is het gevolg van afwezigheid van industrievariatie, extreme zonneschijn en hitte. Mijnbouw vormt de levensader van Northern Cape en duidt op rijkdom onder de grond. Rondom Kimberley wordt massaal gewerkt voor De Beers Consolidated Mines, in Kathu is AngloAmerican de baas en langs de Atlantische kust hebben dochterondernemingen van De Beers het monopolie. Deze giganten komen snel, openen mijnen en vertrekken bij financiële verliezen. Het laatste geval leidt tot onzekerheid bij de inwoners.

360 graden onbewoond Afrika

Northern Cape is groter dan Duitsland en de afstanden tussen de plaatsen zijn aanzienlijk. Asfalt maakt in het binnenland plaats voor zand en gravel, dat sfeervolle Afrikafoto’s levert. Om optimaal van de provincie te genieten, is het huren van een jeep met vierwielaandrijving gewenst. Deze belaadt u met voedsel, dekens, drinkwater en navigatieapparatuur, waarna u ‘offroad’ gaat en ’s?avonds kampeert in de wildernis.

Afrikaans, Khwe, Khoekhoegowab, !Xun en Xiri 

Engels hoort u hier niet, Afrikaans en Tswana zijn de voertalen. Desondanks worden in dit deel Engelse namen van plaatsen en bezienswaardigheden gebruikt. Waar nodig, zijn deze voorzien van namen in het Afrikaans.

Uniek zijn kliktalen Khwe, Khoekhoegowab, !Xun en Xiri, die in Northern Cape's binnenland worden gesproken. Khwe betreft een Khoisantaal die (in Zuid-Afrika) door ruim duizend San ('Bosjesmannen' wordt beschouwd als denigrerende term) wordt gesproken. Khoekhoegowab (vroeger ook 'Hottentots' genoemd, nu een denigrerende term) wordt ook gerekend tot de Khoisantalen en wordt gesproken door het Nama's. Dit betreft de grootste groep Khoikhoi-mensen. !Xun zijn San-Kalaharibewoners; hun taal behoort tot de Khoisangroep. Na Khoekhoegowab is dit de meest gesproken kliktaal van dit gebied. Xiri is gerelateerd aan Khoekhoegowab en betreft ook een Khoisantaal. Xiri wordt ook 'Hottentots' en 'Griqua' genoemd, maar telt tegenwoordig nog geen honderd sprekers.

Binnenkort verschijnend

Beschrijvingen van Colesberg, De Aar, Kenhardt, Prieska en Sutherland worden worden binnenkort op deze website gepubliceerd. Deze regio's zijn als gevolg van ruimtegebrek niet opgenomen in 'Wereldwijzer Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland'. In tussentijd kunt u voor toeristische informatie contact opnemen met de plaatselijke bureaus voor toerisme:

•, Colesberg: Murray St, tel. 051-7530678;

•, De Aar: Voortrekker St, tel. 053-6329100);

•, Kenhardt: tel. 054-6516500;

•, Prieska: Victoria St, tel. 053-3535300;

•, Sutherland: tel. 023-5711265. Hier bevindt zich South African Astronomical Observatory dat tien telescopen heeft staan. Reserveren voor excursies verplicht (tel. 023-5712436).

10 prachtige bestemmingen in Northern Cape en Zuid-Afrika