Northern Cape

Swipe

Great Karoo

Inleiding Great Karoo

Hieronder worden de plaatsen en bezienswaardigheden tussen Kimberley en Augrabies Falls National Park behandeld. Dit gebied vormt het droge hart van Northern Cape, terwijl op de geïrrigeerde oevers van Orange River fruit en groente wordt verbouwd. Landschappen vertonen gedurende de dag verschillende kleuren en in de kleine nederzettingen is tijd een abstract, identiteitloos fenomeen.

Douglas (Northern Cape)

De geïrrigeerde oevers van Vaal River maken van Douglas een welvarend landbouwcentrum. Druivenranken zorgen hier voor productie van redelijke wijnen, die hun weg vinden naar Zuid-Afrikaanse slijterijen. Douglas Wine Cellar (tel. 053-2988314) is op afspraak te bezoeken en biedt de mogelijkheid wijn te proeven.

Vijftien kilometer van Douglas bevindt zich de locatie waar Vaal River en Orange River samenstromen (R357 richting Prieska, ‘Vaal/Orange Confluence’). Hoewel dit geen toeristische plaats betreft, kunt u op het gras of onder schaduwrijke bomen genieten van het zicht op beide rivieren.

Griquatown (Griekwastad)

Deze Karooplaats werd in 1803 gesticht door Britse missionarissen en bestond uit mensen van gemengde rassen, die zich Griqua’s (Griekwa’s) noemden. Griquatowns bekendste dochter is Mary Moffat, de vrouw van zendeling David Livingstone. Mary Moffat Museum is aan haar gewijd en is gevestigd in het karakteristieke, koperrode kerkje in Main St (tel. 053-3430180).

Witsand Nature Reserve

Tussen Griquatown en Volop ligt een verlaten wereld die koperrood, beige, geel en groen is. Ruige rotsblokken en vlakke plateaus wisselen elkaar hier af. Vijf kilometer vóór Volop, aan N8, bevindt zich de afslag naar Witsand Nature Reserve. Deze onverharde weg leidt door ‘koppielandschap’ naar de toegangspoort (tel. 053-3131061, geopend dag. 08.00-18.00 uur).

Witsand, niet te verwarren met de gelijknamige kustplaats, kent zandduinen die gedurende de dag van kleur veranderen. U kunt hier ‘sandboarden’ (snowboarden op duinzand, materiaal wordt verhuurd in het Information Centre). Het is ook mogelijk om routes voor jeeps met vierwielaandrijving te volgen, te mountainbiken en te wandelen. ‘Botanical Meander Trail’ is ongeveer drie kilometer lang en leidt langs bijzondere planten die overleven in dit Kalaharibassin. De afstand naar Kimberley is aanzienlijk; het is beter om onderweg één overnachting te boeken.

Upington

Dynamisch, schoon en aantrekkelijk. Upingtons ruimte is onbegrensd, terwijl efficiënte landbouw (onder andere tarwe, katoen en consumptiedruiven) zorgt voor welvaart. Het zijn echter Upingtons hitte, krachtige zonneschijn en extreme droogte die nieuwe inwoners en bezoekers afschrikken.

Upington is vernoemd naar Thomas Upington (procureur-generaal van Cape Colony) en vormt een samenvoeging van zendingspost Olyfenhoutsdrift (in 1871 gesticht door Christian Schröder, aan Orange River) en politiepost Upington. Tegenwoordig kent de tweede stad van Northern Cape een compact, modern centrum dat aan de brede Orange River ligt. Over deze rivier zijn twee bruggen gespannen; op de tientallen eilanden liggen wijngaarden.

Kalahari-Orange Museum/Kalahari-Oranjemuseum (Schröder St 4, tel. 054-3312640, geopend ma. t/m vr. 09.00-12.30 uur en 14.00-17.00 uur) is gevestigd in het witte gebouw van de zendingspost en stelt antieke huishoudelijke artikelen uit Upington en Orange Valley tentoon. Aan de overkant van Orange River bevindt zich Date Palm Ave, de kaarsrechte weg naar de ingang van Die Eiland Holiday Resort. Aan weerszijden zijn in 1935 meer dan tweehonderd dadelpalmen gepland. Ga aan de overkant van de oude bogenbrug rechtdoor; de fotogenieke laan vindt u twintig meter verderop.

Orange River Wine Cellars (einde Industria St, tel. 054-3378800, geopend ma. t/m vr. 08.00-17.00 uur, za. 09.00-12.00 uur) betreft een coöperatie met vijf wijnkelders. Gedurende het jaar kunt u hier regionale wijnen proeven (geen reservering nodig). In de oogsttijd (dec. t/m maart) kunt u het proces van wijnmaken bijwonen; ‘tours’ beginnen in deze periode om 11.00 en 15.00 uur (gratis).

Augrabies Falls National Park

N14 leidt ten zuidwesten van Upington door droog landschap en langs uitgestrekte, geïrrigeerde rivieroevers. Als u tijd heeft, kunt u pauzeren in Keimoes, een oasenederzetting met een (gereconstrueerd) waterwiel dat in het kanaal (parallel aan de hoofdweg) is geplaatst. Ruim veertig kilometer verderop ligt Kakamas, waar Augrabies Way naar de poort van Augrabies Falls National Park leidt. Deze wegen zijn verhard; de rit van of naar Upington duurt ongeveer anderhalf uur. Vermijd Augrabies in november, december en januari; dagtemperaturen van 45°C maken een bezoek niet alleen uitputtend maar ook medisch onverantwoord.

Augrabies Falls National Park (tel. 054-4529200, geopend dag. 07.00-18.30 uur) is een kurkdroge wereld van koperrode en grijze granietblokken, zand en struikgewas dat is bestand tegen woestijnomstandigheden. Maanlandschappen, enorme rotsplateaus en ‘koppies’ wisselen elkaar af, terwijl kokerbomen en acacia’s symbool zijn van overlevingskracht.

In het oostelijke deel van Augrabies stroomt Orange River door een nauwe kloof die een lengte kent van zeventien kilometer en in hoogte 129 meter verschilt. Hier zijn verschillende watervallen (voorzien van 'viewpoints'), waarvan de indrukwekkendste 56 meter neerstort. Augrabies biedt twee bergwandelroutes: Klipspringer (drie dagen/twee nachten, 39 kilometer, geen toegang tussen okt. en maart, reserveren verplicht) en Dassie Interpretive (vijf kilometer, begint bij Rest Camp, leidt onder andere langs uitzichtpunten en vulkanisch gebied).

10 prachtige bestemmingen in Great Karoo en Zuid-Afrika