Northern Cape

Swipe

Kimberley Battlefields

Inleiding Kimberley Battlefields

De slagvelden ten zuiden van Kimberley vormen stille getuigen van de strijd tussen Boeren en Britten. U kunt hier in alle rust monumenten bekijken of kleinschalige musea bezoeken. KwaZulu-Natal beschikt ook over battlefields, klik hier voor de pagina.

Achtergrond

Medio oktober 1899 werd Kimberley, bestuurd door kolonel Kekewich en Cecil John Rhodes, omringd door de Boeren. Zij dwongen de Britten tot overgave door afsluiting van toegangswegen, bestoking met granaten en ontzegging van voedsel. Dit leidde tot Britse uitbraken die resulteerden in veldslagen waarbij de Boeren (met moeite) werden verslagen.

In december 1899 namen de Boeren (onder bevel van Piet Cronjé en Koos de la Rey) revanche door loopgraaftactiek toe te passen bij de ‘koppies’ van Magersfontein. De Britten openden het vuur, maar waren niet voorbereid op loopgraven. De bloedige slag van 11 december 1899 werd gewonnen door de Boeren – die ruim drieduizend man minder op het veld hadden. Echter, na aankomst van Kitchener verloren de Boeren terrein op de Britten (Battle of Paardeberg en Battle of Poplar Grove, beide in Free State).

Magersfontein Battlefield

Langs de N12 is Magersfontein Battlefield aangegeven door middel van een bruin bord. Langs de N8 is dit niet het geval, hier volgt u afslag Modderrivier. Magersfontein betreft een uitgestrekt, vlak en onbewoond terrein dat wordt gedomineerd door een keten van koppies dat een lengte heeft van vier kilometer. Vanaf de onverharde N12/N8-verbindingsweg leidt een weg naar de top van deze koppieketen; hier vindt u het War Museum (tel. 053-8337115, geopend dag. 08.00-15.00 uur). Dit beschikt over een duidelijke reliëfkaart van de omgeving. Bij dit museum vindt u Highlanders Brigade Memorial. Het zicht op het weidse slagveld laat niemand ongeroerd, ook de loopgraven zijn zichtbaar.

Aan de andere kant van de N12/N8-verbindingsweg vindt u verschillende monumenten, waaronder Scandinavian Memorial (voor Scandinaviërs die de Boeren vrijwillig terzijde stonden, allen werden gedurende de strijd gedood). Vier kilometer ten noorden van Magersfontein (richting de N8) bevindt zich indrukwekkend Burger Monument.

Modder River (Modderrivier)

(Agrarisch) Modder River bevindt zich op de plaats waar de Riet River en de Modder River samenstromen. De oevers van beide rivieren zijn geïrrigeerde zones. Interessant is hier het gebied rondom de brug (N12). De regio ten zuiden van de rivier was Brits gebied. De Boeren (onder bevel van Piet Cronjé en Koos de la Rey) hadden enkele loopgraven aan de Britse kant van de rivier (bij de spoorbrug). Hun kanonnen bevonden zich in het gebied ten noorden van de rivier en op het schiereilandje dat direct ten oosten van de brug ligt.

De slag die hier plaatsvond op 28 november 1899 werd gewonnen door de Britten en was een belangrijke stap in de richting van Kimberley's bevrijding. Hun opmars naar Magersfontein liep echter vertraging op door bevoorrading die prioriteit had. Modder River's bezienswaardigheden zijn aangegeven door middel van een bruin verkeersbord langs de N12.

10 prachtige bestemmingen in Kimberley Battlefields en Zuid-Afrika