Northern Cape

Swipe

Kuruman Region

Inleiding Kuruman Region

De hete ‘outback’ van Zuid-Afrika biedt platteland, koperrode zandduinen en bergketens. Geen spoor van verstedelijking, hoewel de bodem schatrijk is aan ijzererts en mangaan. De regio, die de Kalahari en haar bassins beslaat, kent minimale regenval, waardoor zeldzame bomen en planten voorkomen. Hier leven tientallen soorten roofvogels en aasvogels, terwijl het aantal gespotte uilensoorten zeven bedraagt.

Wonderwerk Cave

Ten zuiden van Kuruman, aan R31 (aangegeven door middel van een bruin verkeersbord, 32 kilometer ten zuiden van afslag R372), bevindt zich Wonderwerk Cave. Deze grot is 140 meter lang en is gesitueerd in dolomiet, 139 meter in de aardkorst. In het verleden werden hier stokoude gebruiksvoorwerpen, schilderingen en botten van dieren gevonden. Reserveren aanbevolen (mob. 082-2224777), geopend dag. 08.00-17.00 uur.

Kuruman en Kathu

Kuruman betreft een oasestadje, gelegen in het Kalaharibassin. Alles draait hier om ‘The Eye’, hier ‘Die Oog’ genoemd. Door de vondst van deze natuurlijke waterbron, besloot London Missionary Society (waartoe ook David Livingstone behoorde) om in 1821 een zendingspost te stichten. Deze werd Kuruman genoemd – een verbastering van Kudumane (plaatselijk leider van de San). De waterbron zorgt dagelijks voor twintig miljoen liter kristalhelder water, genoeg om het omliggende park en de rest van Kuruman van water te voorzien. De ingang van het park bevindt zich aan N14 (Main Rd).

Kathu vormt het centrum van Zuid-Afrika’s ijzerertswinning en is ongeveer vijftig jaar oud. Leven wordt hier veraangenaamd door de schaduw van tienduizenden zeldzame kameeldoornbomen die tot natuurerfgoed zijn verklaard. Op een steenworp afstand ligt de dagbouwmijn voor ijzerertswinning, die grotendeels eigendom is van AngloAmerican. Deze Sishen Mine levert jaarlijks ruim dertig miljoen ton ijzererts en is hiervoor continu geopend. Om ijzererts van Sishen naar de (861 kilometer verderop gelegen) haven in Saldanha Bay te vervoeren, werd in 1976 een speciale, geëlektrificeerde spoorlijn geopend.

Olifantshoek

Stoffig Olifantshoek wil onontdekt blijven, de tijd aan zich voorbij laten gaan. U kunt hier een korte stop maken voordat u doorrijdt naar Kgalagadi Transfrontier Park, Kuruman of Witsand Nature Reserve.

Van Zylsrus

Van Zylsrus wordt geassocieerd met biltong. De zanderige plaats wordt omringd door koperrode zandduinen en dor bushveld. De aanwezigheid van een hotel en café maken een overnachting mogelijk. Middelputs, de grens met Botswana, ligt veertig kilometer van Van Zylsrus en is dagelijks geopend 07.30-16.30 uur.

10 prachtige bestemmingen in Kuruman Region en Zuid-Afrika