Northern Cape

Swipe

Namaqualand (inclusief Diamond Coast)

Inleiding Namaqualand (inclusief Diamond Coast)

Het meest onherbergzame deel van Northern Cape bestaat uit woeste bergketens, valleien en kustvlaktes die ‘strandveld’ worden genoemd. Zand en keien zijn overal, terwijl scheepswrakken stille getuigen zijn van spookachtige weersomstandigheden.

Weinigen leven in dit gebied of zijn bereid deze uithoek te bezoeken. U heeft hier rust en stilte; rijd in een jeep met vierwielaandrijving om optimaal te genieten, kampeer en plan benzinestops.

Namaqualand (Namakwaland) betekent ‘Land van het Nama-volk’. Het noorden wordt gevormd door Diamond Coast. Hier worden kustdelen omgeploegd door de diamantindustrie, die ook oceaanbodems uitkamt – op zoek naar glinsterend edelsteen.

Springbok

Pioniers zouden trots zijn op het feit dat de nederzetting in deze minuscule vallei tegenwoordig de naam draagt van Zuid-Afrika’s symbool: de springbok. De plaats ontstond om een kopermijn, die in 1852 werd gesticht op verkochte grond van boerderij ‘Melkboschkuil’. Met de vondst van meer koper in nabijgelegen Okiep (1855), was ‘koperkoorts’ een feit.

Tijdens de Tweede Boerenoorlog werden de Britten door troepen van generaal Maritz van Springboks ‘Klipkoppie’ verjaagd, een voorname overwinning. In 2003 sloot Okiep Mine.

‘Klipkoppie’ (tegenwoordig ‘Monument Koppie’) bevindt zich in Springboks centrum. U vindt hier het monument voor zij die sneuvelden gedurende de Tweede Boerenoorlog. Op de hoek van Monument St en Sinagoge St bevindt zich de synagoge die dateert uit 1929 en werd gebouwd voor de joodse gemeenschap die voornamelijk uit handelaren bestond. Tegenwoordig is het witte pand in gebruik als museum (Namaqualand Museum, tel. 027-7188100, geopend dag. 08.00-16.30 uur).

Goegap Nature Reserve

Goegap Nature Reserve (tel. 027-7189906, geopend dag. 06.30-16.00 uur) ligt ten oosten van Springbok. Dit gebied bestaat uit een vallei die in het voorjaar wordt omgetoverd in een bloemenzee. Goegap biedt wandelpaden, bergpaden, mountainbikepaden (fietsverhuur in Springbok) en ‘4x4 Trails’.

Namaqua National Park

In Namaqua National Park komen duizenden plantensoorten voor. Tussen augustus en oktober zijn het de madeliefjes die velden oranje, beige, geel en blauw kleuren – een indrukwekkend schouwspel. Namaqua National Park (tel. 027-6721948, geopend dag. 08.00-17.00 uur) opende in 2001 en bestaat uit rotsblokbergen (koppies) die richting het westen overgaan in kurkdroog gebied dat de Atlantische Oceaan raakt. ‘Skilpad Gate’ geeft toegang het park.

Hondeklip Bay

Als gevolg van kopervondsten in Okiep, werd Hondeklip Bay gesticht als uitvoerhaven. De nederzetting verloor echter de concurrentiestrijd met Port Nolloth en probeerde zich te ontwikkelen tot vakantieoord. Moeilijke bereikbaarheid blokkeerde dit plan: het pad dat was gebruikt door Okieps ossenwagens liet geen grote autoaantallen toe.

Nog steeds ligt Hondeklip Bay afgezonderd; de panden zijn rommelig gesitueerd aan enkele zandstraten en eindigen in de kleine, zanderige baai. Visserij en diamantindustrie houden de plaatselijke economie draaiend. U kunt een kijkje nemen bij de twee scheepswrakken (‘Aristea’ – 1945 en 'Jahleel' - 2003).

Hondeklip Bay ligt op grote afstand van de N7, maar vormt een gunstig begin van de route langs Namaqualands Diamond Coast. De weg naar Kleinzee is tot Koingnaas onverhard, reken op 50 minuten rijden.

Kleinzee

Geadviseerde route: volg in Springbok R355 tot afslag ‘Komaggas’ (45 kilometer). Volg de weg naar Komaggas (21 kilometer), blijf in deze plaats op de gravelweg naar de Kleinzee-kruising (40 kilometer). Ga rechtsaf naar Kleinzee, dat acht kilometer verderop ligt. Reisduur: twee uur.

Kleinzee’s gazons en sportvelden ogen onwerkelijk. Straten zijn gedeeltelijk opgeslokt door natuur, waarin zelfs een vliegveld ligt. De plaats ligt aan de Atlantische Oceaan, maar is geen typisch Zuid-Afrikaanse nederzetting. Kleinzee is eigendom van De Beers Consolidated Mines en heeft daarom continu bewaakte checkpoints. Diamond Coast – Forever Namaqualand (DCFN, tel. 027-8770028), het particuliere bureau voor toeristische informatie, organiseert excursies en regelt onderdak. Deze dienen minimaal drie weken voor aankomst te zijn geboekt. U ontvangt dan een (gratis) ‘security clearance’ bij het checkpoint. U heeft dit document niet nodig voor een dagbezoek.

Het museum (geopend ma. t/m vr. 08.00-13.00 en 14.00-14.30 uur) informeert over Kleinzee’s geschiedenis, geologie en scheepswrakken. Diamond Coast Forever Namaqualand organiseert:

•, Boulder Heritage Trail: wandelroute door Kleinzee. Geen reservering nodig;

•, Diamond Coast Hiking Trail: wandelroute met een lengte van vijftig kilometer (drie dagen). Reserveren verplicht;

•, 4x4 Shipwreck Trail: 37 kilometer, vijf uur, met eigen 4x4. Reserveren verplicht;

•, 4x4 Strandveld Trail: 27 kilometer, met eigen 4x4. Reserveren verplicht.

Port Nolloth

De huizen en straten van Port Nolloth blakeren in de zon, terwijl wind genadeloos over de omringende (semi)woestijnvlakte raast. Al tientallen jaren is Port Nolloth synoniem van onderzees diamant, hoewel de grootschalige mijnactiviteiten zijn beëindigd. Het zijn echter individuele duikers die hun activiteiten voor persoonlijk gewin ontplooien; geruchten over illegale diamanthandel zijn hiervan het gevolg. In de baai gaan kreeftvissers en baggeraars mee; zij gaan verzilting tegen. Deze baai kent een enorm rif, waardoor menig schip tijdens stormen averij opliep.

Port Nolloth vormt een geschikt vertrekpunt voor de rit naar |Ai-|Ais/Richtersveld Transfrontier Park en is een stop waard als u onderweg bent naar Alexander Bay (een uur rijden over verharde weg). U kunt een bezoek brengen aan het museum (Beach St 2, tel. 027-8518865, geopend ma. t/m za. 09.00-13.00 uur) of uitrusten op het strand van McDougalls (vijf kilometer ten zuiden van Port Nolloth).

De weg van Kleinzee naar Port Nolloth laat u het binnenland van Diamond Coast zien en is 65 kilometer lang. Hiervan bestaat 45 kilometer uit gravel dat niet altijd in betrouwbare staat verkeert. Rijd dus voorzichtig (in het bijzonder tijdens regen) en reken op een uur reistijd.

Alexander Bay en Oranjemund (Namibië)

Alexander Bay

Het laatste deel van Namaqualands Diamond Coast leidt naar Alexander Bay (Alexanderbaai), dat het einde van de wereld lijkt te zijn. Alexander Bay’s economie is gebaseerd op diamantindustrie, die zichtbaar is en sporen in het landschap vormt. De mijnen zijn hier geopend, hoewel de activiteiten zijn uitbesteed aan verschillende ondernemingen, waaronder Alexkor Ltd. Jarenlang dienden bezoekers een vergunning voor Alexander Bay aan te vragen; dit is niet langer nodig.

 Alexander Bay ligt aan Orange River, die de grens met Namibië vormt en kilometerslange, geïrrigeerde oevergebieden kent – een onecht gezicht in dit droge deel van Zuid-Afrika. Enkele kilometers ten zuidwesten van Alexander Bay vormt deze rivier een lagune en mondt deze uit in de Atlantische Oceaan. Het grijsbruine strand heeft hier te lijden onder mijnactiviteiten en is uitgestrekt en ruig.

Van Alexander Bay naar Namibië

Oppenheimer Bridge (geopend dag. 06.00-22.00 uur) ligt vier kilometer van Alexander Bay en heeft twee douanekantoren. Zeven kilometer verderop ligt het Namibische Oranjemund.

Oranjemund (Namibië)

Oranjemund wordt omgeven door het onbewoonde en oneindige Sperrgebiet. Dit schone stadje oogt als een oase en heeft lange, kaarsrechte straten waarin elke boom en elk gazon zorgvuldig zijn afgemeten. Oranjemund is eigendom van Namdeb Diamond Corporation (een dochteronderneming van De Beers Consolidated Mines) en heeft checkpoints op de toegangswegen.

Jasper House Heritage Centre (tegenover de Spar, geopend ma. t/m vr. en zo. 08.00-17.00 uur, za. 08.00-13.00 uur) laat zien hoe diamantzoekpioniers leefden. Uw accommodatieverschaffer dient uw ‘security clearance’ te regelen.

|Ai-|Ais/Richtersveld Transfrontier Park

Een ruige wilderniswoestijn die zich kenmerkt door vulkanische bergen, valleien en ravijnen die gedurende de dag van kleur veranderen. In dit desolate gebied ogen warmwaterbronnen onwerkelijk; het aantal planten- en diersoorten gaat menselijk begripsvermogen te boven.

Zorgvuldige planning

|Ai-|Ais/Richtersveld Transfrontier Park (tel. 027-8311506) betreft een uitdaging voor bezoekers met vierwielaangedreven jeeps en actievelingen die een rugzak ombinden. Extreme weercondities en eigenschappen van dit natuurgebied vragen om gedetailleerde planning en voorbereidingen:

•, Waterschaarste is continu. Neem daarom ruim voldoende drinkwater mee, dit is alleen in Sendelingsdrift en enkele 'camps' verkrijgbaar (zie parkfolder). In het Namibische deel is drinkwater verkrijgbaar in |Ai-|Ais en de accommodaties;

•, Het kwik stijgt op zomerdagen richting 45 graden; ook 's winters is het hier warm. Ontplooi activiteiten alleen vroeg in de ochtend en in de namiddag/vroege avond. Niet alleen is het medisch gezien onverantwoordelijk om in deze hitte actief te zijn, ook groeit de kans op een klapband.

•, Winternachten in dit natuurgebied zijn koel. Een extra deken is onontbeerlijk.

Transfrontier Park

|Ai-|Ais/Richtersveld Transfrontier Park bestaat sinds 2003 en maakt deel uit van Zuidelijk-Afrika’s tien ‘peace parks’. Het betreft een samenvoeging van Richtersveld National Park en Namibisch |Ai-|Ais Hot Springs Game Reserve, dat aan de overkant van Orange River ligt. Het feit dat Richtersveld National Park eigendom is van Richtersveld Community, waardoor eeuwenoude regionale culturen floreren, deed UNESCO besluiten om het park in te schrijven op haar World Heritage List (‘Richtersveld Cultural and Botanical Landscape’, 2007).

Bereikbaarheid Richtersveld (Zuid-Afrika)

Richtersveld is bereikbaar door in Steinkopf de R382 naar Alexander Bay (via Port Nolloth) te volgen. Aldaar volgt u de weg naar Sendelingsdrift, de laatste tachtig kilometer bestaat uit zand. De ‘gate’ is geopend dag. 1 okt. t/m 30 apr. 07.00-19.00 uur, 1 mei t/m 30 sept. 07.00-18.00 uur.

Sendelingsdrift is de enige plaats waar u diesel en gelode benzine kunt kopen (ma. t/m vr. 07.30-18.00 uur, za. 08.00-16.00 uur, zo. 08.30-13.00 uur). Als u ongelode benzine nodig heeft, dient u terug te rijden naar Alexander Bay. Ook vindt u in Sendelingsdrift een kleine ‘levensmiddelenwinkel’ (gesloten in het weekend), drinkwatervoorzieningen en de pont die (dag. 08.00-16.15 uur) over Orange River vaart. Deze is regelmatig buiten gebruik, belt u voordat u de overtocht plant.

Biodiversiteit Richtersveld (Zuid-Afrika)

‘Richtersveld’ biodiversiteit is ongekend. Meer dan 650 planten (waaronder vetplanten) zijn hier gespot en zijn de endemische status toegekend. Ook vormt het gebied de leefomgeving van apen, duikers (kleine antilopen met hoorntjes), luipaarden, reebokken en zebra’s. Bijzondere flora en fauna ten spijt, zijn het de landschappen waarvoor u in ‘Richtersveld’ bent.

Bergwegen en wandelroutes Richtersveld (Zuid-Afrika)

In het centrale deel leiden steen- en zandwegen door majestueus terrein en langs de idyllische, groene oevers van Orange River. ‘Richtersveld’ is tevens bergwandelterrein waarin u verplicht wordt vergezeld door een gids (reserveer minimaal een dag van tevoren). Immers, de kans op verdwalen is groot. Het management heeft drie routes ontwikkeld die beginnen in 'Hiking Trails Camp' en toegankelijk zijn van 1 april t/m 30 sep.: 

• ‘Vensterdal’: vier dagen, drie nachten;

• ‘Lelieshoek-Oemsberg’: drie dagen, twee nachten;

• ‘Kodaspiek’: twee dagen, één nacht).

Namibisch deel |Ai-|Ais

Waterschaarste wordt in |Ai-|Ais door de natuur deels opgelost door middel van bronnen, waarvan het water een constante temperatuur van 60°C kent en zwavel-, chloride- en fluoridehoudend is. Deze ‘hot springs’ (warmwaterbronnen) zijn in beide landen bekend en vormen een populair, kleinschalig vakantiegebied dat zich uitstrekt langs Fish River. |Ai-|Ais (Nama voor ‘brandend water’) is een verblijf waard en wordt door middel van een lange gravelweg door woestijnbergen en -vlaktes verbonden met hoofdweg B1.

Achter de toegangspoort (geopend medio maart t/m okt. dag. 09.00-21.00 uur) bevindt zich de bron, waarvan het warme water ook naar de accommodaties (Namibia Wildlife Resorts, reseveringen tel. 00264 61 2857200) wordt gepompt. Ook vindt u hier een klein benzinestation.

10 prachtige bestemmingen in Namaqualand (inclusief Diamond Coast) en Zuid-Afrika