Northern Cape

Swipe

Red Dunes Route

Inleiding Red Dunes Route

Sinds de asfaltering van de R360, is Red Dunes Route comfortabel en een aanwinst voor zowel het land als de regio. Deze (vanuit Upington 265 kilometer lange) weg is grotendeels kaarsrecht en lokt uit tot het bereiken van het Kgalagadi Transfrontier Park in twee uur. Velen konden deze verleiding niet weerstaan en hebben het wildpark nooit bereikt – zij bekochten de route met de dood. Houd u daarom aan de snelheid, wees beducht op onvoorziene omstandigheden en plan voldoende pauzes om te genieten van verlatenheid en natuur.

De route leidt geheel door de Kalahari: een kurkdroog zandgebied dat zich bij regenval in recordtempo transformeert in een groene en vruchtbare streek waarin dieren naar hartenlust grazen. Rode en oranjebruine zandduinen typeren de Kalahari en vertonen zich op verschillende plaatsen langs de R360, die ook langs zoutvlaktes leidt. Als u de rit wenst te onderbreken, hebt u keuze uit twee overnachtingsmogelijkheden langs de route – ervan uitgaand dat u ter hoogte van Andriesvale doorrijdt naar Kgalagadi Transfrontier.

Mier Area en !Khomani San Area

Delen van Kgalagadi Transfrontier Park (zie hieronder) vormen het oorspronkelijke leefgebied van zowel de Mier- als !Khomani San-gemeenschap. Beide communes onderhandelden met de regering van Zuid-Afrika en SANParks over teruggave van deze gebieden.

In 2002 leidden deze gesprekken tot ondertekening van '!Ae!Hai Kalahari Heritage Park Agreement'. Hierin werd bepaald dat 500 km2 van Kgalagadi Transfrontier Park, via South African National Parks, werd geschonken aan de Mier en !Khomani San (nageslacht van originele San-stammen, beide groepen spreken een Khoisan-taal en Afrikaans). Op hun beurt betaalden zij pacht aan South African National Parks, dat bescherming van natuur in het geschonken gebied handhaaft. Buiten Kgalagadi Transfrontier vindt u deze gemeenschappen in stoffige plaatsen als Askham, Groot Mier, Klein Mier, Noenieput, Philandersbron en Rietfontein.

Kgalagadi Transfrontier Park

Verlatenheid te midden van wildernis: Kgalagadi, ‘Plaats van Dorst’. Kgalagadi Transfrontier Park werd in mei 2000 geopend als ‘peace park’ dat wordt beheerd door South African National Parks en Botswana Department of Wildlife & National Parks. Het internationale park vormt een samenvoeging van Kalahari Gemsbok National Park en Gemsbok National Park.

Kgalagadi heeft een oppervlakte van 38.000 km2 en is daarmee wat kleiner dan Nederland. Hiervan ligt 9600 km2 in Zuid-Afrika; 28.400km2 behoort tot Botswana. Het natuurgebied strekt zich uit van Kaa Gate (Botswana, noord) tot Twee Rivieren (Zuid-Afrika, zuid) en van Mata-Mata (geopende grens met Namibië, west) tot Mabuasehube Gate (Botswana, oost). Voor u is het zuidwestelijke deel en het uiterste oosten het meest interessant.

Parkdeel van Zuid-Afrika

Het zuidwesten (beste bezoektijd: december t/m maart) kent koperrode zandduinen, savannevelden, zandvlaktes en zoutvlaktes (waaronder Bitterpan). Dit gebied is eenvoudig te ontdekken omdat de rivierbeddingen van Auob River en Nossob River het grootste deel van het jaar droog zijn. Deze beddingen vormen de leefomgeving van cheeta’s, hyena’s, leeuwen en luipaarden. Zij komen hier om op gemsbokken (symbool van Kgalagadi Transfrontier), gnoes en thomsongazelles te jagen. Deze dieren volgen de seizoenen; voor hen betekent het besluit om de parken samen te voegen overleven door een groter graasgebied. Het zien van een giraffe bij een rode zandduin mag u beschouwen als cadeau van het park.

De zanderige parkweg die langs Auob River en Nossob River leidt, heeft picknickplaatsen en ‘camps’. Afstanden zijn hier aanzienlijk.

Parkdeel van Botswana

Ten noorden van Nossob Camp bevindt zich de zandweg naar ‘satelliet’ Mabuasehube in Botswana. Deze ‘schudroute’ is ongeveer 160 kilometer lang en is inclusief een verplicht (maar verwelkomd) verblijf op de camping van Mosomane Pan (reserveer, tel. 00267-6861265 of tel. 00267-3180774, e-mail: [email protected]).

Mabuasehube is formidabel en draait om zes ‘pans’ (zoutvlaktes, Botswana’s paradepaarden) waarvan de omgevingen tussen september en november door migrerende bokken worden bezocht. Stilte en ruimte krijgen hier een nieuwe dimensie. Elk ‘pan’ (Bosobogolo, Khiding, Lesholoago, Mabuasehube, Monamodi, Mpaathutlwa) beschikt over een eenvoudige camping. Reserveren is noodzakelijk (tel. 00267-6861265 of tel. 00267-3180774, e-mail: [email protected]); alleen pula wordt als betaalmiddel erkend.

Toegangspoorten en internationaal bezoek

De Zuid-Afrikaanse toegangspoort tot Kgalagadi Transfrontier Park bevindt zich in Two Rivers/Twee Rivieren (tel. 054-4529200). Als u het park verlaat in Botswana, dient u douaneformaliteiten in Two Rivers/Twee Rivieren af te handelen. Als u beide parkdelen bezoekt, maar bij Two Rivers aankomt en vertrekt, hoeft u de douane niet te passeren. In het park volstaat een auto met hoge wegligging, maar een jeep met vierwielaandrijving is aanbevolen (noodzakelijk voor de rit van en naar Mabuasehube).

Openingstijden van alle poorten: dag. jan. en feb. 06.00-19.30, mrt. 06.30-19.00, apr. 07.00-18.30, mei 07.00-18.00, juni en juli 07.30-18.00, aug. 07.00-18.30, sep. 06.30-18.30, okt. 06.00-19.00, nov. en dec. 05.30-19.30 uur.

10 prachtige bestemmingen in Red Dunes Route en Zuid-Afrika