Nova Scotia

Swipe

Nova Scotia

Slechts een strook van dertig kilometer waterige moerassen zorgt ervoor dat de Canadese provincie Nova Scotia een schiereiland is en niet een eiland. Met dat stukje zit ze in het westen vast aan de provincie New Brunswick en daarmee aan het vasteland van Canada. De rest van de provincie wordt omspoeld door oceaanwater: in het noorden de Northumberland Strait, de Gulf of St. Lawrence en de Cabot Strait, in het oosten en zuiden de Atlantische Oceaan, in het westen de Bay of Fundy. De bewoners vinden dat hun provincie het karakter, de vitaliteit, de energie, de levenskracht en de ziel van de zee heeft, kernachtig samengevat in ‘The Spirit of the Sea’.

Invloed oceaan

De invloed van die oceaan is overal merkbaar. Niet alleen vormt vis het belangrijkste gerecht in de maaltijden, maar ook zie je dat aan de talloze vissershaventjes en de activiteiten die veelal gericht zijn op de zee. Ook wie tijdens een vakantie het avontuur zoekt, zal vooral dat zilte, woelige water opgaan. Er zijn tal van mogelijkheden om met zeekajaks te varen, zeevogels, visarenden en Amerikaanse zeearenden te gaan bekijken, te gaan diepzeeduiken, bootexcursies te maken naar walvissen, en aan onderwaterarcheologie te doen bij de meer dan drieduizend scheepswrakken die naar verluidt rond de provincie liggen.

Landinwaarts

Op het land zelf zijn echter ook interessante dingen te doen, zoals tochten maken door nationale parken, de bergen intrekken, de rivieren en meren opgaan, en varen tegen terugstromende vloedgolven in. Rotsen kunnen worden afgezocht naar fossielen en bijzondere minerale gesteenten. Zelfs dinosaurus- en mastodont-botten kunnen worden gevonden. Je kunt op jacht gaan naar wild, vooral met de foto- en videocamera maar in bepaalde tijden van het jaar ook met het geweer, onder begeleiding van een gids en streng gereguleerd. ’s? Winters worden duizenden kilometers routes uitgezet om te langlaufen en om met sneeuwscooters te rijden.

Woongemeenschappen

De meeste woongemeenschappen en industriële bezigheden zijn aan de kusten. De binnenlanden zijn over het algemeen zeer rustig met weinig bevolking en veel natuur, vooral bossen en meren. Er zijn Schotse en Ierse gemeenschappen, Franse streken waar de Acadische vlag (de Stella Maris) uitbundig wappert en Nova Scotia Nouvelle-Écosse heet, en ‘gewone’ Canadees-Engelse regio’s, maar ook van oorsprong Duitse en Zwitserse groepen evenals vluchtelingen en immigranten uit de VS en het Caribisch gebied. De Schotse invloed was zo groot dat de provincienaam er naar verwijst; Nova Scotia betekent Nieuw Schotland. Fransen waren echter de eersten die zich hier vestigden. Zij noemden hun nieuwe vaderland destijds Acadia.

Rondtoer

In deze sectie van de Vakantie Arena-website komen de beschrijvingen van de interessantste bezienswaardige zaken in deze provincie aan de orde. We gaan vanuit hoofdstad Halifax eerst oostwaarts, langs de kust van de Atlantische Oceaan. Na het oversteken van de Strait of Canso komt Cape Breton Island met een westelijke en een oostelijke tak. Daarna gaat het tegen de klok in langs de oever van de Northumberland Strait en langs de grens met New Brunswick naar het westen langs de Bay of Fundy en door de Annapolis Valley. In het westen en zuidwesten van de provincie worden vervolgens de Baie Ste.-Marie en Cape Sable gerond. Na het zuidelijke stuk langs de kust van de Atlantische Oceaan wordt teruggegaan naar Halifax. Als hoofdstad van deze provincie heeft dat eigen pagina's.

Lookoff

Onderweg kom je veel borden tegen met het opschrift Lookoff. Die wijzen niet op een plek om af te zien maar op een locatie met een bezienswaardige uitkijkplaats, een plek die elders in Engelstalig Canada 'lookout' wordt genoemd. Een ‘provincial park’ is hier meestal meer gericht op strandrecreatie dan op natuurbeheer. De wegen worden zowel ‘highway’ als ‘route’ genoemd. En op landkaarten wordt een apostrof voor een s aan het eind van een naam die als bezitsvorm wordt gebruikt, vaak weggelaten: St. Ann’s Bay is op de kaart St. Anns Bay.

10 prachtige bestemmingen in Nova Scotia en Oost-Canada