Nova Scotia

Swipe

Aan Chedabucto Bay

Tussen het vasteland van de Canadese provincie Nova Scotia en de ten oosten ervan gelegen eilandengroep Cape Breton zijn de Chedabucto Bay en de Strait of Canso. De laatste zorgt voor de verbinding van de Atlantische Oceaan met de Northumberland Strait en de Gulf of St. Lawence. Hier enkele bezienswaardigheden aan de kust van de Chedabucto Bay, vanaf de monding naar het noorden tot aan de Canso-zeeweg.

Canso

Cape Canso was een van de eerste gekoloniseerde streken van Nova Scotia. Vissers gingen hier in de zomermaanden naar toe, maar vooral naar de eilanden hier vlak voor de kust, om hun vangsten gereed te maken voor verscheping naar Europa, Amerika en het Caribisch gebied. Het gebied was op een gegeven moment zelfs het economische hart van Nova Scotia. Bovendien lagen de kaap en de eilandjes strategisch erg gunstig. Er werd dan ook herhaaldelijk om gevochten tussen Britse en Franse legers. Op de eilandjes werden forten gebouwd en vernietigd, verdedigingswallen opgeworpen en gesloopt. Uiteindelijk wonnen de Britten.

Canso Islands National Historic Site

Nu vormen die eilandjes het monument Canso Islands National Historic Site, ook wel naar een van de eilanden Grassy Island Fort National Historic Site genoemd. Van de achttiende-eeuwse vestingwerken zijn alleen wat ruïnes overgebleven. Die op Grassy Island kunnen met een bootexcursie worden bezocht. Daar is een wandelroute met informatiepanelen.

Visitor Reception Centre

De boot naar Grassy Island vertrekt vanaf het Visitor Reception Centre van overheidsorganisatie Parks Canada aan Union Street in het dorp Canso. In dat bezoekerscentrum zijn displays die inzicht geven in de historie en huidige situatie van de kaap en de eilanden. Het is open van begin juni tot half september.

Canso Museum

Meer historie is te zien in het Canso Museum, ondergebracht in het historische Whitman House aan 1297 Union Street. Hier zijn onder andere displays over de transatlantische communicatiekabels die hier aan land kwamen. Verder is er een serie panorama’s van Canso. Op het dak van het huis is een uitkijkplatform, Widow’s Walk genoemd, naar de vrouwen die hier op de uitkijk stonden om te zien of hun vissersmannen er al aan kwamen. Open van begin juni tot eind september.

Queensport

Barrenland Trail

Tussen Queensport en Cole Harbour loopt langs de rand van het Cape Canso-schiereiland de Barrenland Trail. Deze gaat over een oude weg dwars door een ruig, beschermd gebied met wouden, meren en moerassen. Onder andere wordt vanaf een hoogte van zo’n 130 meter een overzicht geboden over een, zoals dat hier wordt genoemd, door de natuur gebeeldhouwde tuin.

Out of the Fog Lighthouse Museum

Bij Queensport zelf is het Out of the Fog Lighthouse Museum. Hier zijn voorwerpen van oude vuurtorens te zien, zoals lenzen, misthoorns en lampen. Ook zijn er displays over het leven van een vuurtorenwachter en zijn familie. Het zit in een bouwwerk aan 4291 Highway 16, te herkennen aan een zes meter hoge namaak-vuurtoren. Open van eind mei tot eind september (niet op zondag).

Halfway Cove

Henry Sinclair

Bij een uitkijkplaats aan Route 16 bij Halfway Cove staat een granieten monument dat herinnert aan de aankomst van de Schotse prins of graaf Henry Sinclair. Dat zou in 1398 gebeurd zijn, honderd jaar voor John Cabot in Noord-Amerika landde. Het is een nog altijd niet bewezen verhaal waarin wordt gesteld dat sir Henry de Atlantische Oceaan zou zijn overgestoken en voet op Noord-Amerikaanse bodem zou hebben gezet aan de kust van wat tegenwoordig Chedabucto Bay heet. Halfway Cove ligt aan deze baai. Sinclair kwam uit Orkney (eilanden ten noorden van Schotland, UK). Op enkele panelen bij dit monument staat diens verhaal te lezen, de Zeno Narrative.

Guysborough

Waterfront Walkway

Het administratieve centrum van het gebied rond de Chedabucto Bay is in Guysborough. Hier loopt langs de Guysborough Harbour een Waterfront Walkway, een boulevard met winkels en restaurants. Ook is daar een haven waar vandaan rondvaarten, walvistochten en diepzee-duikexcursies kunnen worden gemaakt. Guysborough Harbour mondt uit in de Chedabucto Bay en naar verluidt liggen daar enkele honderden scheepswrakken te wachten op duikende bezoekers. Aan deze kade kunnen ook kano’s en kajaks worden gehuurd.

Boylston

Boylston Provincial Park

Tussen Guysborough en Boylston is het Boylston Provincial Park. Dat ligt op een heuvel waar vandaan je uitkijkt over Guysborough Harbour. Hier staat eveneens een monument ter ere van Henry Sinclair en zijn reis van 1398. Dit gedenkteken is een overeind staand stuk van een schip waarin Sinclairs verhaal is te lezen. Vanuit het park loopt een brug naar een van de eilandjes in de baai. Toegankelijk van half mei tot half oktober. De ingang is aan Route 16.

10 prachtige bestemmingen in Aan Chedabucto Bay en Oost-Canada