Nova Scotia

Swipe

Aan Lunenburg Harbour

Goud en visserij komen aan de orde op deze pagina over bezienswaardigheden aan de Lunenburg Harbour aan de kust van de Atlantische Oceaan in de Canadese provincie Nova Scotia.

The Ovens

Bij Rose Bay ligt het schiereiland en natuur- en kampeergebied The Ovens. Dat is privéterrein van de familie Chapin, waarop toeristische activiteiten zijn ontplooid. Daarbij is een wandelroute langs kliffen aan de kust. Op enkele plaatsen gaan trappen naar beneden, naar de toegangen tot enkele grotten in die rotsen. Het zeewater gaat hier soms met zoveel geweld naar binnen, dat iedere golfslag met een hevige dreun gepaard gaat. Er worden ook boottochtjes gehouden die deze grotten ingaan. Het gebied is naar deze grotten genoemd; ‘oven’ is een woord voor zeegrot. De wandelroute is het hele jaar te doen, de camping en de boottochten zijn van half mei tot half oktober in bedrijf. De toegang tot dit gebied is via Feltzen South Road en Ovens Park Road.

Indian Cave

Van een van die grotten, tegenwoordig Indian Cave geheten, gaat het verhaal dat het de ingang van een ondergrondse rivier zou zijn. De Mi'kmaq-volkeren hebben er een legende over. Daarin wordt verteld over een van hun stamgenoten die hier met een kano de grot inging. Pas bij Blomidon aan het Minas Basin aan de andere kant van Nova Scotia kwam hij weer naar buiten...

Tucker’s Tunnel

Een andere grot is Tucker’s Tunnel. Dat is een voormalige goudmijn. In 1861 werd hier goud gevonden en ontstond een kleine ‘gold rush’. In het park is een museumpje waar daarover foto’s, verhalen en voorwerpen te zien zijn. Daar kun je ook schalen huren om zelf op het strand Cunard’s Beach naar goudkorrels te zoeken. Er zijn bovendien fossielen en bijzondere stenen te vinden. Op de plek waar de wandelroute naar de grotten begint, liggen enkele oude mijnattributen. Het museumpje is open van half mei tot half oktober.

Lunenburg

Aan de noordoever van de baai waaraan The Ovens ligt, bevindt zich Lunenburg. De staat waarin het oude hart daarvan nagenoeg ongewijzigd bewaard is gebleven, was voor VN-cultuurorganisatie Unesco aanleiding het centrum van dit stadje tot beschermd werelderfgoed te verklaren. Het wordt een markant voorbeeld genoemd van een Britse koloniale nederzetting in Noord-Amerika, zowel gezien het ontwerp als het stadsplan. Het beste zicht daarop heb je vanaf het water van de Lunenburg Harbour. Vanuit de haven vertrekken tussen begin mei en eind oktober diverse boten voor rondvaarten, diepzeevisavonturen en walvisexcursies. De culturele ontwikkeling van het in 1753 gestichte Lunenburg is gebaseerd op scheepsbouw en visserij. De plaatsnaam was gekozen ter ere van koning George II. Die was onder meer ook hertog van het Duitse Braunschweig-Lüneburg. De eerste kolonisten die zich op de locatie van Lunenburg vestigden, waren vooral Duitsers en Duitstalige Zwitsers. De Duitse taal is hier dan ook lang de belangrijkste voertaal geweest en nog altijd zijn daarvan tekenen terug te vinden.

Knaut-Rhuland House

Over die Duitse herkomst is in het Knaut-Rhuland House Museum aan 125 Pelham Street het een en ander te zien. Het zit in een uit 1793 daterende statige villa die een van de best bewaard gebleven achttiende-eeuwse huizen in Canada wordt genoemd. Open van half juni tot half september (niet op zondag).

Fisheries Museum of the Atlantic

Het belang van de visserij en van de scheepvaart staat centraal in het Fisheries Museum of the Atlantic aan 68 Bluenose Drive, aan de waterkant van Lunenburg Harbour. Hier zijn exposities over de historie van de visvangst in deze regio en over de schepen die daarbij werden gebruikt. In de haven liggen enkele vissers- en zeilboten die eveneens behoren tot het expositiemateriaal van dit museum. De hele dag door zijn er rondleidingen en demonstraties van vissers- en scheepsbouwactiviteiten. Open van half mei tot half oktober dagelijks, daarna alleen op werkdagen.

Bluenose

Het visserijmuseum is ook de thuishaven van de schoener Bluenose II. Als deze niet in Halifax is of ergens anders de rol van ambassadeur van Nova Scotia en van Canada vervult, ligt dit zeilschip hier aan een eigen pier aan Bluenose Drive. Het is dan open voor bezichtiging en tweemaal daags wordt er een rondvaart mee gemaakt. De Bluenose II is een natuurgetrouwe replica van de Bluenose die van 1921 tot 1948 dienst heeft gedaan. Dat was een vissersboot die speciaal voor snelheidswedstrijden was geprepareerd. Het schip heeft nooit een race verloren. Een afbeelding staat op het Canadese dubbeltje. De replica is in 1963 te water gelaten en in 2011/2012 geheel gerenoveerd. Informatie over de aanwezigheid van de Bluenose II en over rondvaarten in het Fisheries Museum, tel. +1-902-634-4794.

Railway Museum

Lunenburg was een belangrijke overlaadplaats voor vracht vanuit treinen in schepen voor vervoer naar elders op de wereld. Aan het tegenwoordige waterfront was een apart spoorweg-rangeerterrein waar wagons tot dicht bij de boten konden komen. In het Halifax & Southwestern Railway Museum aan 11188 Highway 3 aan de westkant van Lunenburg is het op schaal nagebouwd. Ook zijn er displays met historische voorwerpen en herinneringen uit de tijd waarin de spoorwegen voor het merendeel van het transport van vracht en mensen zorgden. Niet op zondagen open.

Marine Park

Voor de kust in Lunenburg Harbour ligt het Lunenburg’s Marine Park. Dat betreft een onderwatergebied rond de hier in 1994 expres afgezonken torpedobootjager HMCS Saguenay. Het is nu bedekt met dikke lagen algen en daar komen allerlei zeedieren op af. Het project is voor diepzeeduikers opgezet. Informatie over duikmogelijkheden bij het plaatselijke toeristenbureau aan 11 Blockhouse Hill, aan de oostkant van het stadje, tel. +1-902-634-8100. Dat zit overigens in een replica van een blokhuis en is open van begin mei tot eind oktober.

St. John’s Anglican Church

Aan 64 Townsend Street, midden in het historische stadscentrum, staat het nationaal historisch monument St. John’s Anglican Church. Deze is gesticht in 1754 en behoort daarmee tot Canada’s oudste anglicaanse kerken. Hoewel in 1870 een ingrijpende verbouwing en vergroting zijn uitgevoerd, zijn het basisontwerp en de locatie al die tijd nooit veranderd. Tot in de Halloween-nacht van 2001 een brand het grootste deel in de as legde. De kerk is herbouwd en er zijn tal van geredde onderdelen in verwerkt. In een bezoekerscentrum zijn displays over historie en reconstructie. Open het hele jaar, rondleidingen van begin juni tot half oktober.

Zion Lutheran Church

Een van Canada’s oudste lutherse kerken is de Zion Lutheran Church aan 65 Fox Street. In 1772 werd op deze plek al de eerste kerk gebouwd. Een nieuw en groter godshuis kwam er in 1841 voor in de plaats en dat werd in 1891 vervangen door het huidige gebouw. Er zijn veel Duitse herinneringen.

Muiterij op de Bounty

Lunenburg is een toeristisch plaatsje met in diep rood en paarsachtig blauw geverfde vissershuisjes en -werkplaatsen, aanlegsteigers en visrestaurants. Het is ook nogal fotogeniek. Voor tal van tv- en speelfilms zijn hier opnames gemaakt. Onder andere de replica van het schip de Bounty voor de film Muiterij op de Bounty met Marlon Brando is hier gebouwd en verfilmd.

10 prachtige bestemmingen in Aan Lunenburg Harbour en Oost-Canada