Nova Scotia

Swipe

Aan Minas Basin

Hier zijn bezienswaardigheden aan het Minas Basin in het noordwesten van de Canadese provincie Nova Scotia. Dat is een van de twee vingers die aan het eind van de Bay of Fundy liggen. Het verwerkt tweemaal daags gigantische getijdenverschillen.

Wolfville

Robie Tufts Nature Centre

Ten westen van Grand Pré bij de monding van de Avon River in het Minas Basin ligt de universiteitsstad Wolfville. Hier is in het Robie Tufts Nature Centre aan Front Street tussen ongeveer eind mei en eind augustus een merkwaardig natuurfenomeen te aanschouwen. Grote zwermen zwaluwen vliegen dan vlak voor het invallen van de duisternis een grote voormalige schoorsteenpijp in. Dat gebeurt met nogal acrobatische toeren maar wel in één keer, dus zonder dat ze het pijpgat hoeven te zoeken. Ze hebben er nesten in. Het natuurgebied is in 1990 speciaal ingesteld voor het behoud van deze schoorsteen en het beschermen van die vogels. De pijp was onderdeel van een melkfabriek die hier tot 1989 heeft gestaan. Toen deze half jaren zeventig in onbruik raakte, namen de zwaluwen de pijp in bezit. Robie Tufts was een inwoner van Wolfville en een vogeldeskundige en natuurbeschermer.

Canning

Acadian Dyke Drive

De westkust van het Minas Basin ten noorden van Wolfville gaat over in een landtong tussen dat bekken en het Minas Channel. Hier loopt de Acadian Dyke Drive met uitzichten op het Minas Basin en de Annapolis Valley met Acadische dijken. Er zijn enkele rotsachtige stranden waar kwartsgesteenten als agaat en amethist zijn te vinden. Het is uiterst vruchtbaar fruitteeltgebied dat door de Acadiërs met hun dijken was veroverd op de zee. Ook de getijden van de Bay of Fundy laten zich hier zeer duidelijk zien en voelen.

Canning Heritage Centre

In het dorp Canning bevindt zich het Canning Heritage Centre waar een en ander is te zien over de geschiedenis van dit gebied. Er zijn veel voorwerpen vanaf begin negentiende eeuw. Daarbij neemt de scheepsbouw een belangrijke plaats in. Hier waren enkele werven waar grote houten zeilschepen werden gebouwd. Het centrum is aan 9806 Main Street en is open van half juni tot eind augustus (niet op zondag).

The Lookoff

Een goed panoramisch uitzicht op de omgeving van Canning wordt geboden vanaf The Lookoff. Die uitkijkplaats is ten noorden van Canning op een heuvel die circa tweehonderd meter boven de vallei uitsteekt. Er staan enkele informatiepanelen en verrekijkers. Onder meer het Minas Basin is hier vandaan te zien evenals het omringende boerenland met veel boomgaarden. Hoewel je er het hele jaar terecht kunt, zijn faciliteiten alleen tussen half mei en half oktober beschikbaar.

Scots Bay

De weg vanaf The Lookoff naar het noorden leidt naar het Cape Blomidon Provincial Park en vandaar naar Cape Split. Net voor het eind van de weg ligt rechts het dorp Scots Bay. Hiervandaan loopt een lang strand in de vorm van een halve maan. Ook daar zijn gesteenten als agaat en amethist te vinden.

Cape Blomidon Provincial Park

In het Cape Blomidon Provincial Park zijn enkele wandelroutes die tot aan de steile kliffen van het bekken komen. De getijden van de Bay of Fundy zijn hier goed te volgen. Het park is toegankelijk van half mei tot begin september.

Cape Split

De landtong rond Scots Bay eindigt bij Cape Split, een kromme punt die het Minas Channel en het Minas Basin scheidt. Deze kaap versmalt het Minas Channel en dwingt het in- en uitstromende water van de Bay of Fundy omhoog te gaan. Cape Split is dus mede de oorzaak van de ongekend grote verschillen tussen eb en vloed in dit gebied. Aan de kusten is de ‘stem van de maan’ te horen: een gerommel dat ontstaat tijdens het in- en uitstromen van het water in grotten en kloven.

10 prachtige bestemmingen in Aan Minas Basin en Oost-Canada