Nova Scotia

Swipe

Aan Minas Channel

Het Minas Basin en de Cobequid Bay aan de noordwestkant van de Canadese provincie Nova Scotia worden met de Bay of Fundy verbonden via het Minas Channel. Op deze pagina bezienswaardigheden aan de noordoever van dat verbindingswater.

Advocate Harbour

Cape Chignecto Provincial Park

Op de grens van Minas Channel en Chignecto Bay ligt Cape Chignecto, een punt die de Fundy-baai insteekt en daar bijzondere uitzichten op heeft. De provincie heeft er een beschermd park van gemaakt, het Cape Chignecto Provincial Park. De toegang daartoe is bij Advocate Harbour/West Advocate, aan Route 209. Hoogtepunt van het park zijn 180 meter hoge rotsen aan de kust, waar het spektakel van de getijden kan worden gevolgd. Verder zijn er diepe valleien en ongerepte wildernis. Daar zitten elanden, zwarte beren en witstaartherten, maar je moet geluk hebben om die te zien. Boven de klippen cirkelen regelmatig slechtvalken en op rotsen onderaan liggen vooral aan het eind van de zomer zeehonden te zonnen. Door het park lopen wandelroutes die van een half uur tot vier dagen in beslag nemen. Er zijn enkele campings, kampeerplaatsen en overnachtingshutten. Bij de ingang is een informatiecentrum waar displays over het park te bekijken zijn. Cape Chignecto is open van half mei tot half november.

Acadische dijken

Advocate Harbour zelf behoort tot de oudste plaatsen van Atlantisch Canada. Het is oorspronkelijk door Acadiërs gesticht. Zij bouwden er dijken die het zilte water van de Bay of Fundy van hun landerijen weghielden. Enkele van die dijken zijn bewaard gebleven. Over eentje loopt een wandelroute vanuit het plaatsje naar het strand. De haven valt bij eb droog en dat geeft aardige plaatjes van op het droge balancerende vissersschepen.

Cape d’Or

Vanuit Advocate Harbour is ook Cape d’Or bereikbaar, de gouden kaap. Dat is eveneens een punt die de zee insteekt, nu wat verder naar het oosten in Minas Channel. Wandelroutes lopen naar de kliffen aan de kust. Het verhaal gaat dat ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain de naam aan dit schiereiland zou hebben gegeven. Hij had er glinsterende gele banden gezien en dacht natuurlijk meteen aan goud. Het bleken echter koperaders van hoge kwaliteit te zijn. Die zijn begin twintigste eeuw afgegraven.

Parrsboro

Fundy Geological Museum

Na tien jaar onderzoek werd in 1986 de vondst wereldkundig gemaakt van meer dan honderdduizend stukken tweehonderd miljoen jaar oude versteende beenderen en pootafdrukken van krokodillen, dinosaurussen, hagedissen, haaien en vissen in de kust van Minas Basin bij Parrsboro. Het was een van de grootste ontdekkingen van Jurassic-botten in Noord-Amerika. Dankzij de eroderende werking van de gigantische getijden in de Bay of Fundy waren die aan de oppervlakte gekomen. Vele ervan zijn nu te zien in het Fundy Geological Museum aan 162 Two Islands Road in Parrsboro. Van enkele dieren zijn complete geraamtes opgebouwd en in displays zijn ook enkele landschappen van tweehonderd miljoen jaar geleden uitgebeeld. Het museum is van half oktober tot eind mei niet op zondagen en maandagen open.

Wasson’s Bluff

Overal in het overigens tamelijk toeristische Parrsboro zie je afbeeldingen en beelden van dinosaurussen. De ontdekking van sporen en botten was bij Wasson’s Bluff. Two Islands Road komt daar bij uit. Het is aan de kust, ongeveer zes kilometer van Parrsboro vandaan. Een pad voert er naar het strand en de rotsen. Daar vinden overigens nog steeds opgravingen plaats. Er staan panelen die wat informatie geven over wat er aan de hand is. Op diverse plaatsen langs de stranden zijn kwartsgesteenten als agaat en amethist te vinden. Vanuit het centrum van het stadje worden daar geologische rondleidingen naar toe gehouden. Sommige gaan ook naar de fossielenlocaties.

Rondvaarten

Verder worden vanuit de haven rondvaarten op het Minas Basin en de Bay of Fundy gemaakt. Informatie daarover bij het plaatselijke toeristenbureau. Dat is naast het stadhuis aan 4030 Eastern Avenue/Route 2 gelegen. Bij dat Town Hall staat ook een zes meter hoog beeld van de Mi’kmaq-god Glooscap.

10 prachtige bestemmingen in Aan Minas Channel en Oost-Canada